Passejant per la vall del riu Corb, a l'Urgell, hi ha unes antigues restes que criden l'atenció a tots aquells que viatgen per la carretera que uneix Ciutadilla i Guimerà, dues poblacions eminentment medievals.
És el que queda d'un antic monestir femení de l'orde del Cister que va estar en funcionament entre el segle XIII i finals del XVI.
Tot i que ja fa tants anys que el recinte fou abandonat, encara es pot distingir clarament el que queda de l'església conventual que deixa entreveure la bellesa del conjunt.
D'estil gòtic català, podem endevinar l'estructura del temple, d'una sola nau, amb un absis poligonal i capelles radials.
Santa Maria de Vallsanta es va construir per acollir la comunitat de monges que vivia al monestir de Santa Maria de la Bovera, molt a prop d'aquest emplaçament, i que no tenia abastiment d'aigua. A mitjans del segle XIII les religioses es van traslladar a Vallsanta i el 1246 hi vivien 23 monges, una comunitat completa sota les ordres de l'abadessa Agnès de Guimerà. S'ha de tenir en compte que en aquella època les monges no vivien allí, sinó que dormien en cases particulars.
Gràcies a les donacions el monestir va anar creixent. De fet consta en un document del 1272 que el rei Jaume I va aportar 200 morabatins d'or per construir el claustre. Molts dels nobles de la zona també van fer importants donacions i molts d'ells van ser enterrats al mateix monestir, on s'hi ha trobat els seus escuts d'armes esculpits a les seves làpides.
Tot i la gran projecció que va tenir el monestir durant el segle XIV, al XV van succeir un seguit de fets que van propiciar-ne la decadència.
Així doncs, el 1403 una epidèmia va posar fi a la vida d'algunes monges del monestir i la resta es va establir temporalment altre cop a la Bovera. La crisi va fer que el suport econòmic dels nobles locals disminuís notablement, fins al punt que al segle XVI l'estat del monestir de Santa Maria de Vallsanta era deplorable.
Finalment, el 1589 només hi restaven 3 monges que no tenien ni abadessa i se'n va ordenar el tancament, moment en què les monges es van traslladar al monestir del Pedregal, entre Tàrrega i el Talladell.
Aquests últims anys, s'ha dut a terme algunes campanyes arqueològiques i actuacions de restauració per poder-lo obrir al públic en un futur.
Situació
El Monestir de Santa Maria de Vallsanta es troba a la carretera que uneix les poblcions de Guimerà i Ciutadilla, a la Vall del Corb, a l'Urgell.