L'Eudald Boleda Queraltó té 20 anys i és de Verdú. Ell és l'encarregat de portar el vibrador, assegut al volant del tractor, per recollir la primera collita de pistatxos des que fa 4 anys van decidir-se amb el seu pare a apostar per aquest cultiu.
L'Eudald prové de família de pagesos i potser per això té clar que es vol dedicar a la pagesia. "Des de petit que venia al tros amb el meu pare. De gran, quan vaig acabar els estudis de cicle mitjà d'agricultura, vaig veure clar que volia fer de pagès i he començat al costat del meu pare."
L'Eudald ja va acompanyar el seu pare a una de les primeres visites que des de l'Associació Acord es van organitzar per veure la finca de festucs que el Grup Borges té a Guadix. Ara, 5 anys més tard, ell porta 10 hectàrees de pistatxers. "Vaig fer la incorporació agrària amb tots els ajuts i, com que el meu pare ja té terres, me n'ha deixat algunes a mi i ara tinc 10 hectàrees de pistatxo i algunes de vinya."
El pare de l'Eudald és el Ramon Boleda; ell va ser un dels primers pagesos que es va decidir a entrar al Projecte Pistatxo: "Vaig ser, juntament amb dos pagesos més de Verdú, dels primers de rebre la notícia que el Grup Borges volia plantar pistatxos. Com que buscava un cultiu diferent del que havia plantat fins aleshores, de seguida em va cridar l'atenció. I després, quan vaig anar a visitar les plantacions que tenen a Guadix, ho vaig veure clar. On tenia cereal, que aquí no dona res i cal fer una inversió important en aspersió, em vaig estimar més plantar pistatxo."
Aquesta finca forma part del Projecte Pistatxo, inclòs al PECT Motors del Segarra-Garrigues. Antoni Pujol, president de l'Associació de Cooperació Rural (ACORD), que impulsa el PECT Motors Segarra-Garrigues, explica que "un dels punts clau del projecte és l'assessorament que fa el Grup Borges, a través del camp de Guadix i ara a Mas de Colom, a Tàrrega. Si l'assessorament té un resultat com aquest, és magnífic; un 10 pels Boleda i per tots els pagesos que van ser pioners i el 2016 van plantar festucs. Gràcies a ells és que ha arrancat tot el projecte fort. Per tant estem contents, és clar”.
Aquest projecte té l'objectiu d'aconseguir l'adhesió d'explotacions agràries amb dotació suficient d'aigua, perquè conreïn pistatxos en cooperació amb el Grup Borges. El sistema que s'estableix és un contracte de 20 anys, prorrogable, pel qual l'agricultor conrea pistatxos amb l'assessorament dels experts del projecte agrícola de Borges Agricultural Industrial Nuts (BAIN) i l'empresa es compromet a processar-los i comercialitzar-los a un preu beneficiós per a les dues parts.
De fet, el Ramon Boleda explica que una de les claus per decidir-se a cultivar festucs va ser, justament, el fet de comptar amb el suport del Grup Borges: "Vam decidir plantar pistatxos perquè buscàvem un cultiu diferent i el Grup Borges, a l'apostar-hi i fer un contracte pel qual ens compra el producte gairebé de per vida i ens fa l'assessorament, ens va fer decidir".
Josep Pont del Grup Borges explica que, justament, la plantació Mas Colom que tenen a Tàrrega "és un aparador per a tots els que ens vulguin seguir, perquè vegin com s'ha anat desenvolupant i una manera d'ensenyar que això té un sentit". [...] "Quan veus els pistatxos a l'arbre i veus la quantitat que n'hi ha, i quan veus que anem per sobre de les expectatives que l'Excel ens deia i ens diu, això confirma tot el projecte."
Actualment el Projecte Pistatxo té 200 hectàrees plantades que a finals d'aquest any arribaran a les 300, tal com ens explica Antoni Pujol: "Ara tenim 200 hectàrees i a finals d'any n'hi haurà més de 300 amb uns 55 productors. De cara al 2022, que hi ha una llista d'espera d'uns 20 pagesos i per tant, tindrem uns 75 productors de molts llocs dins del radi on estem actuant, des de la conca de Tremp fins a Saidí, Fraga... La banda del Baix Segre s'hi està incorporant molt fort, per l'alternativa que representa el pistatxo per a la fruita de pinyol."
Només a Verdú, però, ja hi ha concentrat un 20% de les hectàrees de pistatxers que formen part del Projecte Pistatxo.
Antoni Pujol explica que "quan l'aigua arriba a Verdú el 2015, en el moment que també hi ha la transformació al regadiu, es planteja què faran (els Boleda) amb les finques que tenen. Això vol dir que cal assumir un gran nivell de lideratge, de risc i no cal dir que són uns pioners. Jo diria que els Boleda són uns dels factòtums, juntament amb Griselda Andreo i el seu pare Daniel, els de Cal Tugues de Tudela de Segre, perquè aquest projecte tirés endavant ja que va arrancar amb ells. A partir d'aquí no és que fos fàcil, ni molt menys, però ha anat sumant-s'hi moltíssima més gent". D'altra banda, Pujol també remarca el caràcter que confereix a la població de Verdú el fet que molts dels productors no es dediquin només a produir sinó també a emprendre, per exemple, alguns no només tenen vinya sinó també cellers. "Els pagesos passen a ser empresaris, joves i no tan joves, que no passa en altres llocs on només són productors. Aquí són productors i transformadors i aquest valor l'han aplicat en aquest lideratge, sobretot els Boleda."