La Voliana és un dels primers projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Lleida, impulsat per Sostre Cívic. Aquest innovador projecte transforma un edifici buit en habitatge assequible, gestionat de manera comunitària, per evitar l’especulació immobiliària i fomentar la cohesió social.
L’acte d'inauguració de la convivència ha tingut lloc al xamfrà de l’edifici, situat al carrer Ripollès, amb la participació de les sòcies de La Voliana, Eva Ortigosa del Consell Rector de Sostre Cívic, i Marc Brugulat, tècnic de Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de Terres de Ponent.
La Voliana compta amb 13 habitatges d’entre 40 i 65 m², recuperats gràcies al dret de tanteig i retracte, un mecanisme que permet adquirir immobles de bancs per destinar-los a projectes socials. Els habitatges són de Protecció Oficial, amb quotes mensuals al voltant dels 260 euros, i un capital social inicial d’aproximadament 3.000 euros, retornables si es deixa l’habitatge. Les sòcies signen un contracte en cessió d’ús que garanteix el dret a l’habitatge indefinidament, sense possibilitat de vendre o llogar.
L'edifici, que mai havia estat habitat excepte per una ocupació reivindicativa de la PAH, ha estat rehabilitat amb criteris de sostenibilitat, incloent-hi plaques fotovoltaiques per reduir l'impacte energètic i un sistema de monitoratge energètic que ajuda a disminuir costos.
Eva Ortigosa va destacar el compromís de Sostre Cívic en la transformació d’habitatges desocupats: “Hem convertit immobles que eren propietat de bancs en habitatges de gestió col·lectiva, garantint un espai estable i segur per a les sòcies”.
Marc Brugulat va remarcar la importància d’iniciatives com La Voliana per a Lleida: “Projectes com aquest són imprescindibles per facilitar l’accés a un habitatge digne, una problemàtica crucial per a la ciutat”.
Dahianna Montero, portaveu de les sòcies, va subratllar el valor comunitari del projecte: “Volem establir dinàmiques de suport mutu i evitar l’especulació. A més, ens comprometem a reforçar els vincles amb el barri de Balàfia i construir comunitat en aquest espai”.
La Voliana no només representa un pas endavant en l’habitatge cooperatiu a Lleida, sinó que també s’erigeix en un exemple de com la gestió comunitària pot transformar la manera en què vivim i ens relacionem amb el nostre entorn.