El riu Noguera Ribagorçana desemboca al riu Segre al seu pas per Corbins. I és aquí on es troba la Serreta; concretament, al camí del pla de la Portella que uneix aquesta població amb Corbins.
Aquest espai el van començar a utilitzar els anys 2008 i 2009 alguns joves com a zona de joc per baixar amb les bicicletes a través d'antics corriols ja existents i, poc a poc, aquest jovent els va anar recuperant juntament amb altres sendes de la zona. Actualment, ens explica l'alcalde de Corbins Jordi Verdú, són els membres de l'Associació Esportiva la Serreta de Corbins qui "de forma desinteressada hi fan totes les feines de manteniment i d'obertura de noves sendes".
Així doncs, allò que va començar com un joc ha acabat proporcionant als veïns de Corbins i d'altres indrets propers un esplèndid espai que, a hores d'ara, és un reclam per als amants de l'esport i de la natura. En parlem amb l'alcalde de Corbins, Jordi Verdú Paijà.
El fet que s'hagi recuperat l'espai de la Serreta ha permès disposar a la població de Corbins de força quilòmetres de rutes transitables tant a peu com en bicicleta. Diu Jordi Verdú que actualment tenen comptabilitzats "uns 15 quilòmetres de senders i que fins i tot hi ha la possibilitat de fer tota la volta a les diferents trialeres i corriols". En aquest cas "aproximadament podríem fer uns 24 quilòmetres passant per totes les trialeres marcades i senyalitzades". Afegeix que el desnivell és d'uns 550 metres.
Per tal d'accedir a la zona, ens explica l'alcalde que ho hem de fer "des del Parc del riu de Corbins, on tenim la bassa dels ànces, el camp de futbol i on fem moltes activitats a través del Grup d'Acció Local Noguera-Segrià Nord (en el marc dels programes LEADER) pel fet de ser un espai natural". Un cop allí, tenim dues possibilitats: d'una banda, "des d’aquest punt podem accedir fins a l'aiguabarreig del riu Noguera Ribagorçana i el Segre a través del camí que vam recuperar i que té una distància d'uns 2,5 quilòmetres". L'altra opció seria "anar fins a l'Assut que és a 3 quilòmetres i que és la captació d'aigua per regar tota l'extensió que tenim al pla de la Portella, el pla al qual podem accedir per anar a la Serreta".
Una de les claus de l'èxit de la Serreta (a banda de ser un espai privilegiat pel fet de comptar amb una pineda vora el riu, cosa poc habitual a la zona), és l'adequació progressiva i el manteniment que se n'ha anat fent des de l'any 2008, quan va ser recuperada com a zona d'esbarjo per alguns joves de la població.
Precisament ens explica Verdú que, la darrera actuació que ha proposat dur-hi a terme l'Associació la Serreta i que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Corbins, ha estat l'habilitació de "dos punts de reparació de bicicletes: un als plataners situats a l'inici del Parc del riu, que és on l'associació hi té la seva seu i és un lloc de partida per anar cap a la Serreta, a les trialeres, al Parc del Riu, a l'aiguabarreig, a l’Assut i a tots els espais naturals de la zona; i l'altre es troba dins de les trialeres, en una zona més planera de l'espai per poder reparar la bicicleta. En cas d'emergència, en aquest espai es pot penjar la bicicleta per poder treballar millor i hi ha les eines principals i bàsiques per poder dur a terme totes les reparacions que siguin necessàries durant el transcurs del passeig en bicicleta. S'ofereix, així, més comoditat i les eines necessàries per poder arreglar la bicicleta i, o bé poder continuar, o bé poder tornar cap a casa". D'aquesta manera, doncs, l'habilitació d'aquests dos punts de reparació confereix a l'espai un valor qualitatiu afegit ja que, si bé "en altres països és més normal trobar-ho" en aquesta zona no acostuma a ser així.
Però aquesta no ha estat l'única transformació que ha patit darrerament la zona ja que el grafiter de Corbins, Rulo, ha integrat les arquetes de reg en el paisatge de la Serreta pintant-les i decorant-les. Totes aquestes accions, doncs, afegides a una bona senyalització dels espais i el manteniment i neteja que duen a terme els membres de l'Associació la Serreta fan d'aquest espai que tenim a la vora de casa, un lloc més atractiu per visitar. Fins i tot, s'hi ha organtizat curses de l'Open de BTT i ha esdevingut un espai apreciat per ciclistes, corredors i caminadors, no només de Corbins sinó també d'altres pobles "que venen aquí perquè tenim moltes trialeres amb diferents nivells de dificultat: unes de més planeres, fins i tot en forma de circuit, algunes que són sols de baixada, d'altres de pujada i que es troben en un marc incomparable perquè al final és un espai natural on pots anar seguint també el riu i això és un valor afegit. Segurament, amb el tema dels confinaments, s'ha pogut potenciar i valorar més el tema de l’esport i de sortir a l'aire lliure; en aquest cas, ens ha beneficiat la pandèmia". I això es nota en el fet que "diàriament i, sobretot, els caps de setmana tenim molta afluència de gent".
Si bé l'alcalde de Corbins, Jordi Verdú, ens ha parlat en aquest cas de la possibilitat de practicar esport a Corbins vora el riu Noguera Ribagorçana, aquesta no és l'única activitat que s'hi realitza amb èxit d'afluència. Així doncs, l'estiu passat s'hi va celebrar la primera edició del Festival Marges.
Aquest festival va nèixer l'any 2020, en plena pandèmia, amb la voluntat de posar al punt de mira, de fer emergir, elements que normalment se situen als marges (i més que ha passat durant la pandèmia) com la cultura, o el territori i els paisatges de terra endins entre ells, també, els de Ponent.
Amb aquesta intenció, doncs, es van programar tot un seguit de concerts, un cop per setmana, a la Platgeta del riu de Corbins on van participar artistes de renom com Raquel Lúa i Amaia Miranda (a la fotografia de més amunt), Magalí Sare i Manel Fortià, Paula Grande i Vic Moliner i el grup Uënsdei. D'entre totes les nostres Històries sense pressa, aquesta fa referència al Festival Marges.
En definitiva, un espectacle on la fusió entre espai i música de qualitat va ser tot un èxit, tant pel que fa a l'organització com pel referent a l'afluència de públic i on, en tot moment es va seguir les mesures de seguretat marcades pel Procicat.
La vida a Corbins, doncs, batega amb força a la riba del riu Noguera Ribagorçana.