21.11.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
JORDI BAS
FOTOGRAFIAR PER A CONSERVAR
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

LA SABINA

O quan la conservació de la biodiversitat esdevé un art

O quan la conservació de la biodiversitat esdevé un art

Pili Garcia i Esther Peiró -
20.02.20 -

El Jordi Bas roman quiet, a l'espera. Ha localitzat un exemplar. El té a la distància justa que li permet disparar amb garanties d'èxit suficients. L'observa amb atenció; s'hi recrea: el bec, les ales, les plomes acolorides... Té l'animal al visor. Poc a poc, abaixa l'índex i... el Jordi Bas dispara! La té: una àguila cuabarrada en ple vol! Una més per a la seva col·lecció.

El Jordi Bas és fotògraf naturalista, enginyer agrònom, docent i president de l'Associació La Sabina.

la sabina

Parella d'oriols amb les cries. Fotografia: La Sabina

La Sabina és una entitat conservacionista amb seu a Montsonís (a la Noguera) que es dedica a fer compatible la conservació de l’entorn natural d’una determinada zona amb el seu desenvolupament econòmic i social, principalment, a través d’activitats turístiques.

Aquestes activitats se centren en oferir, sobretot a fotògrafs i naturalistes que venen de tot el món (en gran part d’Europa), la possibilitat d’observar i fotografiar exemplars d’espècies d’aus de les quals a la Península Ibèrica, i més concretament a Lleida, n’hi ha poques però que a la resta d’Europa no es troben. Ens referim a aus com ara l’àliga cuabarrada, el voltor, el trencalòs o ocells estèpics com els sisons, el xoriguer petit o el gaig blau.

.

la conservació com a objectiu principal

A la Sabina tenen clar que cal conservar els espais naturals amb el convenciment que aquesta conservació i les activitats de guiatge fotogràfic es retroalimenten. És a dir, com més valor donem al nostre entorn biològic, més valor adquireix el nostre entorn social i econòmic. Per això, des de la Sabina i des de birdphototurs.net, el Jordi Bas organitza excursions fotogràfiques per a immortalitzar espècies úniques, també als secans lleidatans, com l'àguila cuabarrada, el sisó, el xoriguer petit, el voltor, el trencalòs, el gaig blau, la xurra, la ganga, la trenca, l'alosa becuda, l’abellerol, la puput o l'òliba.

Hem de ser conscients, però, que si no som capaços de mantenir els espais naturals i la fauna que els habita, difícilment es podran fotografiar. La fotografia d’aquest patrimoni natural i animal és, doncs, una magnífica eina per donar-lo a conèixer i, al mateix temps, protegir-lo. Donar valor a aquest immens patrimoni és l’ objectiu prioritari de La Sabina. I una de les maneres de fer-ho és a través de la fotografia. Preservar primer per fotografiar després és, també, una manera de protegir la natura. Això sí, diu el Jordi Bas que són naturalistes abans que fotògrafs. 

Els ocells gaudeixen xipollejant a les basses. Fotografia La Sabina

En un entorn rural on la natura ens entra fins al jardí de casa, la protecció i respecte per la vida salvatge és el que mou dia a dia a Jordi Bas i a la Sabina. Des d’aquí, treballen per a la conservació de la biodiversitat i la natura en tots els seus àmbits i en especial en el de les aus silvestres, realitzant tot tipus d’activitats que promouen l’estima i la preservació d’aquest patrimoni. I ho fan duent a terme tota mena de projectes, tant els turístics, com d’altres que són estrictament de conservació.

Exemplar d'àguila cuabarrada. Fotografia La Sabina
El trencalòs és una de les espècies que es pot trobar als secans de Lleida. Fotografia La Sabina

PRINCIPALS PROJECTES DE CONSERVACIÓ DE LA SABINA

Aquests són alguns dels principals projectes de conservació de La Sabina:

-La conservació de l’àguila cuabarrada és, possiblement, el més ambiciós de tots. Precisament, la incidència de La Sabina en aquest procés s’ha materialitzat en el fet que una parella d’àligues cuabarrades situada a la Noguera passés de no tenir cap cria a envolar una mitjana d’1,4 polls en els darrers anys.

-La restauració, entre el 2018 i el 2019 d’un conjunt de basses que antigament s’utilitzava per abeurar els ramats, al secà de Balaguer.

-El hacking d’òlibes (o cura i manteniment dels polls per a la posterior repoblació d’aquesta espècie) en col·laboració amb el Centre de Fauna de Vallcalent.

-La firma d’acords de custòdia amb propietaris de terres per a la conservació d’espais necessaris per al manteniment de determinades espècies.

-O el manteniment de canyets al Pirineu en col·laboració amb l’Associació la Trenca i l’Estació Biològica del Pallars Jussà.

Tots aquests són projectes ambiciosos però que, amb esforç i dedicació, van donant fruits.

Jordi Bas és fotògraf naturalista, enginyer agrònom, docent i president de l'Associació La Sabina

Jordi Bas és enginyer agrònom de formació, és un apassionat de la vida salvatge que ja fa temps va decidir comprar prismàtics cada vegada més petits, per alleugerir l’equipatge, i objectius cada vegada més grans per reivindicar, des de la fotografia, la protecció de tot el nostre patrimoni natural: fotografiar la natura ha de ser, també, una forma d’ajudar a protegir-la.

[Totes les imatges d'aus que apareixen en el reportatge són propietat de l'Associació La Sabina (Jordi Bas) i les podeu trobar, juntament amb moltes més, a birdphototours.net. Els agraïm, expressament, la cessió que ens n'han fet per a aquesta ocasió.]

PODCAST

JORDI BAS. FOTOGRAFIAR PER A CONSERVAR

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

ELS AMETLLERS FLORITS
El gran anunci de la primavera
ESTANY D'IVARS I VILA-SANA
Un oasi enmig de la plana d'Urgell
L'ESPAI MALDANELL
On es tanca el cercle
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu