La d'aquest any, havia de ser la primera gran collita de festucs a la Finca Mas Colom de Tàrrega, propietat del Grup Borges. De fet, abans que passés la tempesta de calamarsa del passat dimecres, s'havia aconseguit una producció d'una tona de pistatxos per hectàrea, el doble de les previsions. La tempesta però, ha deixat bona part del fruit a terra, i la resta tocat.
Josep Pont, president de Borges Agricultural & Industrial Nuts (BAIN) ha explicat que és "un cop moral, però tirarem endavant no defallirem. Això és agricultura i ja sabem que aquestes coses passen. La mateixa evidència de tots els pistatxos que hi ha a terra confirma que hi havia una gran collita i et referma amb el projecte". "És la vida, cinc anys de feina i en 10 minuts se'n va anar. Aquí hi havia esmerçats molts esforços, molta inversió. Van ser 10 minuts, cosa molt inusual a l'Urgell, a diferència d'altres punts de la plana. Realment va ser espectacular".
Tot i l'afectació que aquesta calamarsada tindrà per la producció de la finca, hi ha dues dades que per Josep Pont són claus per entendre que la plantació de pistatxers en aquesta zona és "una alternativa claríssima. L'any passat les nostres previsions eren de collir 100 quilos per hectàrea i en vam collir gairebé 200; aquest any en teníem previstos 500 i a l'arbre n'hi havia 1.000 quilos per hectàrea. Per tant des del punt de vista agrari, i des del punt de vista de producció i de l'adaptació, està més que confirmat que aquí es poden fer pistatxos amb garantia".
Josep Pont té clar que "aquest és un projecte a 60 anys, i amb 60 anys passarà de tot. En un projecte fet a llarg termini hi haurà alts i baixos, anys més bons i no tant, però el més important és que anem a velocitat de creuer, i hi anem".
Per la seva part, Antoni Pujol, president de l'Associació de Cooperació Rural (ACORD), que impulsa el PECT Motors Segarra-Garrigues, ha fet una primera valoració dels danys que ha patit la finca: "entre un 30 i un 40% de la producció ha caigut de l'arbre i de la resta, entre un 70 i un 80% quedarà tocada".
Els festucs d'aquesta finca estaven destinats a comercialitzar-se com a aperitiu, que requereix que el pistatxo obri la seva closca de manera natural. Ara, segons explica Antoni Pujol, es podran fer servir per a altres usos "com la rebosteria o per fer gelats". D'altra banda els arbres també han quedat afectats per la calamarsa "ara s'hi hauran de fer els tractaments que toquen, fungicides per cicatritzar, però segurament les fulles i les branques tocades per la pedregada, tindran un retard per l'any vinent".
Sortosament la finca té una assegurança agrària, per la qual cosa la inversió és podrà recuperar.
Aquest és el cinquè any d'aquesta plantació, i tot i que les estimacions eren que es podria recollir uns 500 quilos per hectàrea, la realitat és que als arbres hi havia el doble de l'esperat, 1.000 quilos per hectàrea. Ho vam poder comprovar a finals del mes d'abril, quan hi vam anar per veure com començaven a sortir els primers fruits després d'una bona floració.
L'any passat ja es va fer una primera collita d'entre 120 i 150 quilos per hectàrea, tot i que la previsió era que encara no es podria collir. Segons Antoni Pujol "això demostra la bona adaptació del cultiu a la zona"
Aquesta finca forma part del Projecte Pistatxo, inclòs al PECT Motors del Segarra-Garrigues que actualment té 200 hectàrees plantades, i la previsió és que l'any vinent la quantitat augmenti fins a 300. El projecte va començar el mes de març de l'any 2015, quan es va plantar 15 hectàrees de pistatxers, amb la previsió que aquest 2020 hi hagués la primera collita de festucs. Un any abans del previst, però, els arbres van començrt a donar els seus fruits segons els responsables, gràcies al reg i als fertilitzants i, evidentment, a la bona adaptació que han tingut els arbres a les condicions dels terrenys d'aquesta zona. La previsió és que en quatre o cinc anys s'arribi a la producció d'entre 2.000 i 2.500 quilos de fruit per hectàrea. Tot i que el pistatxer és de creixement lent, la seva vida productiva és d'entre 50 i 60 anys.
La clau de l'èxit és una conjunció de fets: per un costat, l'arribada de l'aigua gràcies al canal Segarra-Garrigues; per l'altre, l'experiència adquirida en aquest cultiu a les finques que Borges té a Carquí de Guadix, a Andalusia; i, finalment, la posada en marxa del PECT Motors del Segarra-Garrigues amb l'anomenat Projecte Pistatxo coordinat per l'associació ACORD.
Aquest projecte té l'objectiu d'aconseguir l'adhesió d'explotacions agràries amb dotació suficient d'aigua, perquè conreïn pistatxos en cooperació amb el Grup Borges. El sistema que s'estableix és un contracte "de guanyar-guanyar" de 20 anys, prorrogable, pel qual l'agricultor conrea pistatxos amb l'assessorament dels experts del projecte agrícola de Borges Agricultural Industrial Nuts (BAIN) i l'empresa es compromet a comprar-los-hi a un preu beneficiós per a les dues parts per, després, fer-ne el processament i la comercialització.
I és que l'objectiu final del projecte és millorar la renda agrària dels productors i dinamitzar l'economia d'aquesta zona.
La varietat que es cultiva en aquestes plantacions és la Kerman, procedent d'una selecció feta a Califòrnia, als Estats Units, de gran mida i qualitat. A banda d'això, és una varietat que s'ha adaptat fàcilment al nostre entorn, té un alt rendiment productiu i de la qual, a més, l'agroindústria agraeix la facilitat de pelar-la, assecar-la i torrar-la.
Trobareu més informació sobre els festucs en aquest reportatge.