G.C.
Consisteix en aportar valor a un territori. És a dir, fer visible un territori qué ja té valor i que, de vegades, les mateixes persones que hi estem vivint no ho sabem. Aquest és un objectiu molt ampli i, per tant, tant l'any passat com aquest any i, segurament, l'any que ve, ens hem centrat en el tema del turisme familiar. És un projecte molt petitet però pensem que pot tenir força repercussió. El que es pretén és ajudar les empreses a atreure i consolidar turisme familiar i fer que els nens que vinguin aquí al nostre territori, a més de trobar coses fantàstiques, trobin materials divulgatius d'aquestes coses que hi tenim. Aquests materials estan, principalment, pensats per a nens per tant, no hi ha fotografies sinó il·lustracions; són dibuixos dels atractius del territori. Llavors, al fullet informatiu, a la part de davant hi trobaran l'atractiu dibuixat i al darrere una explicació molt orientada als nens perquè, de vegades, ens trobem que anem a un lloc i tots els fullets sembla que estiguin fets per a científics o historiadors i quan els llegim pensem que segurament després no ens en recordarem de tot allò. Imagina't si qui ho llegeix és un nen. Segur que la meitat de les paraules no les entén i si a això, s'hi afegeix el fet que el que se li explica, no és que no l'interessi sinó que costa que li quedi gravat al subconscient, difícilment recordarà el lloc. Per això hem volgut fer uns fullets amb què els pares puguin dir: "Llegiu això! A veure què enteneu i expliqueu-m'ho!"
D'altra banda, quan vam fer l'encàrrec vam pensar que havíem de fer unes il·lustracions molt xules però que també es poguessin transformar en una versió en blanc i negre perquè després es poguessin convertir en un mantell per repartir, en principi, als restaurants perquè quan un nen anés a menjar allí, en comptes de trobar-hi unes estovalles normals, tingués unes estovalles de paper on hi hagués un atractiu del territori que pogués pintar. A la vegada, la mateixa explicació que tenim al fullet també l'hem posat al mantell perquè, com que el dinar és molt llarg, a més de pintar, també pugui llegir i comentar una mica aquell atractiu.
Però després ens vam adonar que aquests mantells, no només podien ser per a restaurants sinó també per a totes aquelles empreses que estiguessin destinades a públic familiar i que volguessin aportar valor al territori i tinguessin ganes d'explicar que tenen un territori molt bonic. Per exemple, una empresa de mobles que disposi del seu raconet on els nens poden pintar mentre els seus pares van a comprar mobles, doncs, que pugui oferir als nens l'opció de pintar atractius del territori. O bé una barberia, un centre d'estètica, una perruqueria on de vegades els pares hi anem acompanyats dels nens perquè puguin, també, entretenir els nens amb coses relacionades amb el nostre territori.
I el tercer punt que hem desenvolupat en aquest projecte, a part del fullet i dels mantells, ha estat la planificació d'activitats que estiguin relacionades amb el nostre territori. Tot el material disponible són instruccions que estan penjades a la web territoridevalor.cat, perquè quan algú vingui aquí a visitar-nos i estigui allotjat en una casa de turisme rural, es pot donar el cas que els adults preferim descansar i estar tranquils mentre que els nens vulguin fer activitats i jocs. Per això hem pensat que, en comptes de jugar només a jocs de taula com el parxís o l'oca que són espectaculars i de sempre, puguin també descobrir alguna activitat relacionada amb la Noguera. Per exemple, la font de Tiurana (que és un dels atractius que hem dibuixat) està feta de pedra. Doncs la nostra proposta és la de jugar al joc de les pedretes. Tenen totes les instruccions d'aquest joc al que jugàvem quan jo era petita (potser la meva mare el recorda més bé que jo) i que hem volgut recuperar. Per exemple relacionat a Penelles (un altre dels atractius que tenim), l'activitat que proposem és intentar pintar un grafit. També tenim el Centre d'Observació de l'Univers i, en relació al centre, el que proposem és que llegeixin un conte que trobaran a les cases rurals i a través de la lectura d'aquest conte poden dibuixar un sistema solar. Al monestir de les Avellanes, l'activitat que es proposa és buscar flora per mirar de fer un herbari, intentant trobar diferents fulles que estiguin relacionades amb plantes del nostre territori.