Tal com podem llegir a la pàgina de la Comissió Europea, l’Horitzó 2020 és el programa d’investigació i innovació més gran de la UE.
Està dotat amb un fons de gairebé vuitanta milions d’euros, dels quals es pot disposar durant un període d’uns set anys, concretament, del 2014 al 2020. En termes generals, aquest programa està destinat a promoure una major quantitat d’avenços, descobriments i iniciatives internacionals de primer ordre.
Un dels beneficiaris del programa Horitzó 2020 al nostre territori és l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que s’ha acollit a aquests ajuts a través del projecte Circular Agronòmics. Aquest projecte té com a principal objectiu el d’impulsar la sostenibilitat de la cadena agroalimentària a nivell europeu.
La solució que aquest proposa constituiria un pas més per fer de l’agricultura una part integral de l’economia circular. Per tal de poder conèixer més detalls sobre aquest projecte, la nostra companya Pili Garcia ha parlat amb en Víctor Riau, investigador i membre del grup de gestió integral de residus orgànics de l’IRTA, que és qui lidera el projecte.
Riau ens explica que l’objectiu principal del projecte és el de poder reciclar els nutrients provinents dels purins (principalment el nitrogen, el fòsfor i el carboni) dins de la cadena agroalimentària; quant a l’abast, cal dir que és gran i ambiciós ja que en formen part divuit socis provinents de nou països de la Unió Europea i d’una federació de grangers de l’est d’Àfrica, amb seu a Kenya.
En el cas concret de Catalunya, el fet que la ramaderia intensiva hi sigui cada cop més desenvolupada, fa que es generi un volum de purins proporcionalment elevat i, si bé és cert que posteriorment aquests s’utilitzen per fertilitzar la terra, l’excés de residus produeix una contaminació de les aigües subterrànies per nitrats. Per aquest motiu, Catalunya és una zona considerada vulnerable per la Directiva de nitrats de la Unió Europea.
Així doncs, a casa nostra l’estudi es focalitza per una banda, en la gestió d’aquests residus de manera que el que s’intenta fer és donar-los un valor tant energètic (utilitzant-los en la producció d’energia), com fertilitzant (amb la creació de productes d’alta qualitat generats a partir d’aquests residus); de l’altra, s’intenta optimitzar l’alimentació del boví de llet amb l’objectiu d’incrementar la producció lletera i, alhora, reduir el volum de dejeccions que es genera a les granges.
Per anar tancant l’entrevista, li demanem a Víctor Riau si ens pot explicar en quin punt del desenvolupament del projecte es troba el seu equip i ens comenta que ara només són al sisè mes d’estudi; tenint en compte que el projecte acaba el 31 d’agost de 2022 podem dir, doncs, que aquest encara és incipient. Malgrat tot, ja s’ha engegat algunes activitats vinculades amb aquesta investigació.
L’objectiu final és demostrar que hi ha coses que es poden canviar en el sector. A més, els membres del Circular Agronòmics també tenen la intenció d’influir en les polítiques ambientals a nivell europeu i de participar en noves convocatòries que hagin de sortir.
Per tots els beneficis que estudis com aquest poden aportar a la societat, desitgem que el projecte Circular Agronòmics tingui un gran èxit.