Si una cosa és evident és que la Diada de Sant Jordi d'enguany no tindrà res a veure amb la Diades que estem acostumats a viure. Com ens ha canviat la manera de pensar en pocs dies, qui ho havia de dir! Ara, només d'imaginar-nos submergits en aquella riuada de gent que, a l'hora punta de qualsevol 23 d'abril, ens va arrossegant i ens fa avançar lentament fins que decidim aturar-nos a la parada on hem vist un escriptor que volem que ens signi un llibre o bé hem clissat aquell conte que volem per a la petita de casa, ja se'ns ericen tots els pèls. I és que tenim tan assumides i interioritzades les mesures de seguretat (el metre de distància, la mascareta i els guants), que qualsevol mostra de socialització desacomplexada ja ens sembla un acte irracional i irresponsable. Sortosament, però, la necessitat que tenim les persones de sentir l'escalf humà farà, de ben segur, que tan bon punt puguem recuperar, mínimament, la normalitat ens tornem a comportar com els éssers sociables que som per naturalesa.
A la pàgina web de Pagès Editors i d'Editorial Milenio també es parla d'escalf aquests dies. Aquest, però, no és pas físic sinó virtual. El vostre escalf ens dona vida és el títol que encapçala un breu comunicat que l'editorial adreça als lectors per instar-los a mantenir l'esperit lector de Sant Jordi i agrair-los tots els actes de suport rebuts en forma de compra de llibres, encara que enguany la situació no sigui la ideal per a exercir aquest acte cultural tan nostrat.
Per això hem volgut parlar amb l'Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors i de l'Editorial Milenio, un dels segells de les terres de Lleida amb més anys d'experiència perquè ens expliqui, entre altres coses, com afronta la Diada de Sant Jordi d'enguany el sector editorial.
En relació al darrer comentari que ens fa l'Eulàlia Pagès, us adjuntem alguns mitjans i enllaços a través dels quals podreu fer efectives aquestes compres de proximitat a les quals l'editora fa referència.
Així doncs, d'una banda tenim una de les opcions de la qual ens ha parlat l'Eulàlia i que és la que ofereix Llibreries Obertes. La plataforma, sorgida durant aquest període de confinament, proposa que comprem a través del seu lloc web, el llibre que vulguem i a la llibreria que vulguem, de les que s'han adherit al projecte. El pagament es farà efectiu al moment però el llibre no el podrem recollir fins que la llibreria on hem fet la compra, torni a obrir les portes.
D'altra banda, una altra opció molt interessant és la que ha engegat l'editorial Comanegra, La Parada de Comanegra. En aquest cas, una sèrie d'editorials (entre elles la junedenca Fonoll) s'han adherit a la iniciativa Adopta una llibreria de Comanegra a través de la qual les editorials posen en venda les obres dels seus catàlegs amb la condició que en el moment de realitzar la transacció, el comprador triï una llibreria que vulgui adoptar (qualsevol), de manera que el 30% de l'import total de la venda anirà a parar a la llibreria en qüestió.
Libelista també és una plataforma que agrupa tota una xarxa de llibreries independents que s'hi han volgut adherir. En aquesta hi trobem només dues llibreries de les terres de Lleida, però: la llibreria Jossa de Lleida i l'Argonauta de Balaguer.
I finalment, tal com comenta la pròpia Eulàlia Pagès, sempre ens queda l'opció de comprar directament a les pàgines web d'editorials i llibreries que ofereixen aquesta opció i, per últim però no menys important, també podem adreçar-nos a la llibreria del nostre barri o poble que, de ben segur, ha engegat alguna acció per tal de fer-nos arribar el llibre que vulguem a casa.