21.11.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
EULÀLIA PAGÈS
UN #SANTJORDIACASA
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

APOSTEU PER LA LITERATURA DE PROXIMITAT!

Ara és un bon moment

Ara és un bon moment

Pili Garcia i Esther Peiró -
22.04.20 -

Si una cosa és evident és que la Diada de Sant Jordi d'enguany no tindrà res a veure amb la Diades que estem acostumats a viure. Com ens ha canviat la manera de pensar en pocs dies, qui ho havia de dir! Ara, només d'imaginar-nos submergits en aquella riuada de gent que, a l'hora punta de qualsevol 23 d'abril, ens va arrossegant i ens fa avançar lentament fins que decidim aturar-nos a la parada on hem vist un escriptor que volem que ens signi un llibre o bé hem clissat aquell conte que volem per a la petita de casa, ja se'ns ericen tots els pèls. I és que tenim tan assumides i interioritzades les mesures de seguretat (el metre de distància, la mascareta i els guants), que qualsevol mostra de socialització desacomplexada ja ens sembla un acte irracional i irresponsable. Sortosament, però, la necessitat que tenim les persones de sentir l'escalf humà farà, de ben segur, que tan bon punt puguem recuperar, mínimament, la normalitat ens tornem a comportar com els éssers sociables que som per naturalesa.

A la pàgina web de Pagès Editors i d'Editorial Milenio també es parla d'escalf aquests dies. Aquest, però, no és pas físic sinó virtual. El vostre escalf ens dona vida és el títol que encapçala un breu comunicat que l'editorial adreça als lectors per instar-los a mantenir l'esperit lector de Sant Jordi i agrair-los tots els actes de suport rebuts en forma de compra de llibres, encara que enguany la situació no sigui la ideal per a exercir aquest acte cultural tan nostrat.

Per això hem volgut parlar amb l'Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors i de l'Editorial Milenio, un dels segells de les terres de Lleida amb més anys d'experiència perquè ens expliqui, entre altres coses, com afronta la Diada de Sant Jordi d'enguany el sector editorial.

Eulàlia Pagès és la directora de Pagès Editors i d'Editorial Milenio
Eulàlia Pagès, benvinguda! Com porteu el confinament i com es prepara aquest Sant Jordi que és aquí mateix, ja?
E.P.
Moltíssimes gràcies! Doncs sí, estem a les portes d'un Sant Jordi diferent, totalment confinat en què tots ens hem de quedar a casa i per tant, és tal com l'etiquetem, un #SantJordiACasa. Què hem preparat per aquest Sant Jordi? Hem preparat només una part de tot el que realment teníem previst fer. Hem preparat aquells libres que, sortosament, van poder sortir com a novetats a finals de febrer i la primera setmana de març i que vam començar a repartir per les llibreries. Aquests títols ara s'estan acabant de repartir en aquelles llibreries que estan fent comandes a través de les webs. 
I l'altra part de llibres, alguns dels quals els teníem com a apostes molt importants de Sant Jordi i que es van quedar parats en els nostres magatzems, esperem i desitgem que puguem desconfinar-los a partir de finals de maig, principis de juny. 
Què us ha semblat aquesta iniciativa (a la qual, segurament, també vosaltres heu contribuït) de traspassar, no Sant Jordi sinó la Diada del llibre, al dia 23 de juliol?  
E.P.
Sí, realment  hem de dir que no serà un Sant Jordi perquè Sant Jordi només té una data que és el 23 d'abril però sí que els diferents gremis del sector del llibre, del qual nosaltres també formem part com a membres d'una de les juntes, vam pensar que precisament tots aquests llibres que teníem confinats i previstos de llançar i, a més a més, produïts (els tenim físicament als magatzems de casa nostra) poguessin tenir, d'alguna forma diferent (encara a dia d'avui no sabem com es muntarà aquest acte, si és que el podem acabar fent) el seu dia del llibre.
Llavors sí que reivindiquem que serà un Dia del Llibre, a l'estiu, aquest seria l'eslògan, i com que sabíem que al juny era molt immediat i que les circumstàncies no ens ho permetrien, amb la Conselleria de Cultura es va pensar que una de les dates podria ser als voltants del 15 de juliol. I mirant una mica el calendari i jugant amb el fet que també fos un 23 i un dijous, doncs, es va plantejar el 23 de juliol per celebrar aquest Dia del Llibre.
Jo el veig bé i tant de bo que el puguem celebrar. Evidentment, encara no sabem quin en serà el format perquè serà en ple juliol i farà molta calor (en som totalment conscients). Podríem vaticinar, per exemple, que pogués ser un Dia del Llibre al vespre-nit, podria ser una opció. Bé, hem de ser molts conscients que no ens mati la calor en lloc del coronavirus; és una mica bèstia però n'hem de ser conscients. El format també dependrà del fet que el puguem dur a terme amb les mesures establertes i amb un seguiment i un acompanyament dels experts epidemiòlegs. Ara som en aquesta segona fase. Primer havíem de posar una data i tenint uns objecius i una data, doncs ara hem d'estudiar el format però estem, evidentment, totalment d'acord en poder-ho fer i no és cap drama que sigui al juliol.    
Pagès Editors és un dels segells editorials de les terres de Lleida amb més anys d'experiència
El drama seria no celebrar la festa, en qualsevol cas, és clar. Et volíem preguntar, també, per la presentació de llibres perquè hi ha molts autors que esperen Sant Jordi, o les setmanes anteriors, per presentar les seves novel·les, les seves creacions i també és un moment cabdal per la signatura de llibres. Ara, amb el confinament, com es farà? Heu pensat en alguna fórmula en línia?  
E.P.
Bé, hem creat tot un programa d'actes entre els dies 22, 23 i 24 d'abril, és a dir pels volts de Sant Jordi, que són uns directes a través d'Instagram i Facebook dels autors adreçats als seus lectors. D'alguna forma diem que no ens podem abraçar, no ens podem saludar físicament; l'autor no ens pot signar el llibre físicament però ho pal·liem mentrestant, en poder conèixer igualment l'autor i interactuar-hi de la forma com ara ho estem fent, des de casa i a través de les xarxes. Llavors a les nostres xarxes socials, tant de Pagès Editors com de l'Editorial Milenio, hem penjat tots els directes que faran els nostres autors, a través del seu Instagram, amb el dia i l'hora perquè qui estigui interessat en un llibre en concret o en un autor en concret, doncs, el pugui seguir i pugui parlar amb ell. És una forma de fer com una mena de signatura virtual.
Llavors també ens hem adherit a altres moviments que han fet altres institucions com ara l'Ajuntament de Lleida que també ha confeccionat un programa de Sant Jordi a través de les xarxes en què a través d'Instagram es faran entrevistes en directe.     
Actes programats per Pagès Editors  i oferts a través dels canals d'Instagram dels autors en directe
I respecte a la venda de llibres, que també la podeu fer directament a través de la pàgina de l'editorial, heu notat repunt de vendes en línia aquests dies?  
E.P.
Sí. S'ha de dir que les primeres quatre setmanes de confinament no hi va haver cap moviment, o molt poc, era bastant trist per nosaltres però s'entén perfectament. Sí que és veritat que, després de la Setmana Santa i a les portes de Sant Jordi, fins i tot a les llibreries que treballen de portes endins perquè tenen una web i, per tant, poden fer venda en línia, sí que s'ha notat un moviment en aquest aspecte ja que ens estan demanant reposicions i títols. Evidentment, no té, ni molt menys, la magnitud d'un Sant Jordi d'un any normal per tant, evidentment, no podrem comparar o valorar si haurà estat igual que l'any passat o millor o pitjor ja que serà molt inferior però tot suma al final i sí que aquests dies es nota. El que passa és que hi ha una part que nosaltres no som conscients de si s'està duent a terme o no perquè, sortosament, Catalunya és un país molt creatiu i molt impulsor i la gent té diferents propostes per poder-se adherir a la compra d'un llibre o per poder-lo regalar, també, a algú altre. Es pot fer a través de la nostra web però també a moltes llibreries de proximitat que els consumidors tenen al costat de casa o al seu llibreter de confiança que al final és com un precriptor, com un metge de la salut mental que els recomana coses, és el seu farmacèutic de la lectura i poden comprar-ho perquè hi ha moltes llibreries que tenen web i estan fent aquest servei. Per tant, ho poden comprar allà o fins i tot poden comprar-ho a la plataforma Llibreries obertes. En aquest cas, però, tu ho compes però no t'ho portaran; ho hauràs d'anar a buscar a la llibreria de proximitat quan puguin obrir les portes les llibreries.
Doncs bé, hi ha moltes formes de comprar l'únic que nosaltres diem en un escrit que hem llençat des de Pagès Editors i Editorial Milenio, és que el vostre escalf ens dona vida i l'únic que diem és que ara és el moment per apostar pel producte de proximitat i demanem que es tingui en compte el comerç de proximitat. A més, la literatura en català és molt rica i molt diversa i això és el que fa que un país sigui democràtic. 
Eulàlia Pagès ens insta a comprar literatura de proximitat

En relació al darrer comentari que ens fa l'Eulàlia Pagès, us adjuntem alguns mitjans i enllaços a través dels quals podreu fer efectives aquestes compres de proximitat a les quals l'editora fa referència.

Així doncs, d'una banda tenim una de les opcions de la qual ens ha parlat l'Eulàlia i que és la que ofereix Llibreries Obertes. La plataforma, sorgida durant aquest període de confinament, proposa que comprem a través del seu lloc web, el llibre que vulguem i a la llibreria que vulguem, de les que s'han adherit al projecte. El pagament es farà efectiu al moment però el llibre no el podrem recollir fins que la llibreria on hem fet la compra, torni a obrir les portes. 

D'altra banda, una altra opció molt interessant és la que ha engegat l'editorial Comanegra, La Parada de Comanegra. En aquest cas, una sèrie d'editorials (entre elles la junedenca Fonoll) s'han adherit a la iniciativa Adopta una llibreria de Comanegra a través de la qual les editorials posen en venda les obres dels seus catàlegs amb la condició que en el moment de realitzar la transacció, el comprador triï una llibreria que vulgui adoptar (qualsevol), de manera que el 30% de l'import total de la venda anirà a parar a la llibreria en qüestió.

Libelista també és una plataforma que agrupa tota una xarxa de llibreries independents que s'hi han volgut adherir. En aquesta hi trobem només dues llibreries de les terres de Lleida, però: la llibreria Jossa de Lleida i l'Argonauta de Balaguer. 

I finalment, tal com comenta la pròpia Eulàlia Pagès, sempre ens queda l'opció de comprar directament a les pàgines web d'editorials i llibreries que ofereixen aquesta opció i, per últim però no menys important, també podem adreçar-nos a la llibreria del nostre barri o poble que, de ben segur, ha engegat alguna acció per tal de fer-nos arribar el llibre que vulguem a casa.

PODCAST

Eulàlia Pagès. Un #SantJordiACasa

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

EL PODER D'UN ESCENARI
InCursió Social Juneda
LA MÚSICA DE MERITXELL GENÉ
a l'ermita de la Mare de Déu de la Guardiola
ELS DISSENYS DE LATIPO
La visibilització de l'essència
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu