26.04.25
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
ELS NOSTRES SERVEIS
Descobreix com podem fer créixer el teu projecte
ELS NOSTRES SERVEIS
Descobreix com podem fer créixer el teu projecte

ANNA SÁEZ, PERIODISTA I ESCRIPTORA

"A La Granja d’Escarp, durant 90 anys, hem viscut amb l’estigma de ser el poble de les enverinadores"

"A La Granja d’Escarp, durant 90 anys, hem viscut amb l’estigma de ser el poble de les enverinadores"

L'OEST -
23.04.25 -

A L’Oest som fans de les històries que remouen, que travessen temps i fronteres, i que ens expliquen no només què va passar, sinó com allò que va passar ens ha anat construint. Avui tenim amb nosaltres una veu coneguda i reconeguda, la periodista i escriptora Anna Sáez, directora del diari El Segre i ara també autora de "L’Enverinadora", una novel·la que dissecciona un dels casos criminals més sorprenents i oblidats de les Terres de Ponent. Una història que barreja crònica negra, memòria i autoficció, i que remou les entranyes de La Granja d’Escarp, el poble que la va veure créixer.

Suposem que aquests dies el teu ritme deu ser frenètic.
A.S.
La veritat és que sí, visc unes setmanes intenses. Ara mateix em sento una mica com aquells personatges que diuen: “Jo només he vingut a parlar del meu llibre”. Però he de dir que és un privilegi poder-lo explicar.

A “L’Enverinadora” expliques una història real, una sèrie de crims terribles ocorreguts fa noranta anys. I ho fas en primera persona. Per què?
A.S.
No volia limitar-me a fer una crònica periodística dels cinc crims. El que m’interessava era explicar com aquests fets han travessat el temps i com han impactat la comunitat i, de retruc, la meva pròpia vida. Jo no soc parenta de l’enverinadora, però la casa on van morir algunes víctimes és la casa on vaig créixer. A La Granja, aquesta història sempre ha sigut un tabú, una ombra. Volia explicar-la des de dins, des d’aquesta mirada que només pot tenir algú que forma part del poble. Vaig decidir escriure aquest llibre quan vaig adonar-me que no podia permetre que algú de fora expliqués aquesta història.
Quan vas decidir que era el moment d’escriure aquest llibre?
A.S.
M’ho havien proposat diverses vegades al llarg dels últims deu anys, però sempre m’hi havia resistit. No volia fer un llibre morbós ni una simple recopilació de crims. Però un dia el meu editor em va dir que volia fer aquest llibre amb mi o amb algú altre, i vaig pensar: si el fa algú altre, em doldrà molt. No perquè jo el pogués fer millor, sinó perquè aquesta història, per mi, no era aliena. Llavors vaig entendre que havia de fer-lo.

Té molta recerca darrere. T’hi has deixat moltes hores d’hemeroteca. Com va ser aquest procés?
A.S.
Hi ha hagut moltíssimes hores de buidar diaris de l’època. Aquest cas va ser un autèntic circ mediàtic: periodistes de Madrid, Barcelona, Bilbao… Era portada constant durant quinze mesos. I he volgut que això es noti al llibre. Hi conviuen la crònica periodística, la reconstrucció dels fets i també la meva pròpia mirada. D’alguna manera, és una novel·la, però també és crònica i memòria personal.
I com ha reaccionat el poble? Parlar d’aquest cas encara és delicat, no?
A.S.
Sí, hi havia recel. Era un tema que s’havia silenciat, que incomodava. Però la presentació a La Granja d’Escarp va ser molt especial. Hi havia familiars de les víctimes, gent que mai no havia volgut parlar-ne. Va ser gairebé catàrtic. Per molta gent ha sigut una manera de poder tancar una ferida que estava oberta des de feia noranta anys. A la presentació al poble hi havia familiars de les víctimes. Ha sigut com un alliberament per molta gent.

Més enllà de la crònica negra, el llibre parla d’estigma i de com una comunitat arrossega un relat.
A.S.
Exacte. El poble havia viscut sota l’estigma de ser “el poble de les enverinadores”. I això marca. Jo no jutjo ningú. A la justícia ja hi ha dues persones condemnades, però la resta del poble no tenia cap culpa. Aquesta història ha condicionat la mirada externa i interna del poble durant dècades. I crec que ara era el moment d’explicar-la des de dins, d’aportar-hi context i humanitat.
Després d’aquest llibre, què t’espera?
A.S.
Moltes presentacions! Però estic molt contenta perquè el llibre està funcionant molt bé. Crec que tot i ser una història molt local, connecta amb temes universals: la culpa, la memòria, la necessitat de passar pàgina. A més, m’estan entrevistant de molts mitjans de Barcelona i d’arreu. Fins i tot m’ha sorprès que hi hagi tant interès. Aquest llibre no només parla de crims; parla de memòria, d’estigma i de com passar pàgina.

Per acabar, quin creus que és el missatge que queda després de llegir “L’Enverinadora”?
A.S
Que la memòria no s’ha de silenciar. Que podem mirar enrere sense jutjar, per entendre, per tancar ferides i per entendre qui som. Aquesta història no és només d’un crim; és d’una comunitat, d’una època, d’un poble que durant anys no ha pogut posar-hi paraules. I ara, per fi, hi hem posat veu.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

"ELS ESPAIS QUE HABITEM ENS MODELEN MÉS DEL QUE PENSEM"
Teresa Carrera Sabaté, arquitecta i experta en neuroarquitectura i bioconstrucció.
“LLEIDA, TERRA DE DONES TRANSFORMADORES”
Transformació feminista a la Lleida rural
APOSTEU PER LA LITERATURA DE PROXIMITAT!
Ara és un bon moment
ELS NOSTRES SERVEIS
Descobreix com podem fer créixer el teu projecte
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu