18.10.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

EL [festival] NATURES A L'ALZINA DE L'AGUDA

Un gran escenari de dansa i arts plàstiques amb el paisatge rural com a teló de fons

Un gran escenari de dansa i arts plàstiques amb el paisatge rural com a teló de fons

Gemma Peris -
09.10.24 -

El [festival] NATURES ha convertit la petita localitat de la Noguera, amb només 20 habitants, en un gran escenari de dansa i arts plàstiques, amb el paisatge rural com a teló de fons. Aquesta iniciativa cultural, impulsada per la ballarina i coreògrafa Olga Tragant i l'artista plàstic Jaume Amigó, ha atret visitants d'arreu, demostrant el potencial de l'art contemporani per arribar a tots els racons.

Amb un total de 17 propostes artístiques, la cinquena edició del festival ha estat definida pels organitzadors com "la més nombrosa de la història" per l'elevada afluència de públic. Les activitats han inclòs una sessió de música jazz en viu així com una rica programació que combina dansa, instal·lacions artístiques i narració d'històries locals.

Crèdit fotos: Andreu Trias

Art i Comunitat: Un Llaç Indissoluble

La voluntat del festival és apropar l’art a la comunitat, tal com va manifestar Tragant: “La bona sintonia entre públic, artistes i entorn és l’essència d’aquest festival”. En aquest sentit, la sessió d'històries sobre el forn comunal de l'Alzina, presentada per l'actriu Patrícia McGill i la veïna Carme Marquilles, va ser un exemple perfecte de com l'art pot connectar amb les tradicions locals.

A més, el festival ha promogut l'art sostenible i saludable, centrant-se en la cura del medi ambient i el benestar de les persones. La programació va incloure un taller anomenat "Arrela a la natura", que va permetre als participants connectar amb el seu entorn natural.

 

Crèdit fotos: Andreu Trias

Les han precedit la presentació de la mostra d'instal·lació land art de l'artista visual Mireia Mateo Cervell germinal, nascuda a partir de l'escorça d'un arbre, i el taller Arrela a la natura, amb què la comunicadora Marta Coll Autet ha facilitat als nombrosos inscrits la connexió amb la natura i el "retorn" a ells mateixos. "Una de les singularitats més rellevants del NATURES és que potenciem un art sostenible i saludable que té cura del medi ambient i del benestar de les persones", ha recordat Tragant.

Precedides per un dinar de germanor, el festival ha donat a conèixer les "peces cultivades a l'Alzina" mitjançant una passejada amb el públic pels camps i bosquets a l'entorn del poble. Per ordre, han format part del recorregut itinerant les peces La trementina de la Cia Berta Baliu; Descalçament d'Irene Baró i Enric Camats; Será paisaje-Oler camino de Natalia Jiménez i Arnau Millà; Les neurones de la natura de Susana Malagón; Mimesis_Casa de Livia Paolo di Chiara, i Flor de Candela d'Alfredo Guillamón

Cal tenir en compte que la videocreació Artistes amb tractors, homenatge a la pagesia ideat i realitzat per Sara Boldú, donava el tret de sortida ahir al [festival] NATURES, que prosseguia amb representació d'una sèrie de treballs creats i actuats en altres indrets que es van integrar en els diferents espais de la perifèria del poble. La jornada cloïa al vespre amb el concert a piano i veu de Maria Coma.

 

Crèdit fotos: Andreu Trias

El festival ha ofert un recorregut itinerant per presentar les “peces cultivades a l’Alzina”, amb actuacions i instal·lacions artístiques que van animar els camps i bosquets del voltant. Aquest enfocament ha posat de manifest que l'art pot prosperar fora de les grans ciutats i pot ser una eina de cohesió social i cultural en comunitats petites.

NATURES, que es realitzarà de forma biennal a partir d'ara, també ha incorporat la participació dels alumnes de l'Escola d'Art d'Ondara, reforçant així el seu compromís amb la formació i la inclusió artística i la col·laboració amb la fira fotògrafica FotArtC, que acull la localitat de Cabanabona.

Crèdit fotos: Andreu Trias

Un Futur Ple de Possibilitats

Els organitzadors del festival han afirmat que el NATURES continuarà treballant per visibilitzar la creació contemporània, independentment de la ubicació. Amb la seva seu a l’espai tragantCamp, situat a l'Alzina de l'Aguda, el festival busca crear un context que fomenti la sensibilitat artística i el pensament crític, essencials per a una societat més rica i diversa.

Iniciatives com NATURES demostren que l'art pot arribar a tot arreu, transformant pobles petits en grans escenaris per a la creativitat i la comunitat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

CABANADES. ART ALS MARGES
Quan l'art transforma
10 RACONS DE L'OEST QUE NO ET POTS PERDRE
Et proposem que tu també els descobreixis
“LLEIDA, TERRA DE DONES TRANSFORMADORES”
Transformació feminista a la Lleida rural
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu