Definició de transformació: "acció de transformar o de transformar-se; l’efecte." Aquest substantiu (femení, per cert) és el pilar sobre el qual se sustenta el projecte del qual ja us vam parlar fa uns dies, “Lleida, terra de dones transformadores”.
Avui ha estat presentat oficialment al pavelló 3 de la Fira de Lleida, en el marc de la Fira de Sant Miquel, per part de la delegada del govern a Lleida, Montse Bergés, que ha estat acompanyada per Ferran de Noguera director dels Serveis territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i per Elena Fuses, directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes.
Durant tot el matí, les històries de gran part de les dotze dones que han estat escollides per començar a teixir aquesta xarxa que es preveu de dimensions considerables, han anat fluint de manera orgànica, conduïdes per les companyes de L’Oest, Pili Garcia Sànchez i Gemma Peris Duran en l’estand preparat amb aquesta finalitat.
Als qui ens hi hem estat tot el matí, els projectes que aquestes dones estan duent a terme, tant en solitari com en comunitat, ens han anat atrapant, d’entrada, per la capacitat d’adaptació i encaix en el món rural (són projectes pensats des del món rural, per al món rural i per gent rural) però, sobretot, per l’efecte que produeixen tant en les dones que els encapçalen com en l’entorn on es desenvolupen; és a dir, com bé diu la definició del terme ‘transformació’ aquests projectes transformen l’entorn rural en què es produeixen (acció de transformar) però, alhora, també es transformen, s’han transformat o s’estan transformant les persones que els duent a terme (acció de transformar-se) ja que la gran majoria d’aquests (si no tots) han nascut de la necessitat d’aquestes dones de conciliar allò que senten, que les mou i les motiva amb l’exercici laboral i això només pot donar, com a resultat, una feina feta des del cor, amb amor i amb passió. El retorn que perceben aquestes dones, doncs, les transforma, irremeiablement, fent-les créixer i (en un procés cíclic que es retroalimenta, com l’ouroboros) aquest creixement reverteix en una millora i un benefici per al territori.
Us imagineu un món ple de persones transformant-se i transformant allò que les envolta perquè aquest sigui molt millor? Us imagineu que aquest procés de transformació fos encapçalat per dones i que, a més, es generés en el món rural? Pot semblar una utopia, però avui hem estat testimonis del naixement d'un projecte que la podria materialitzar.
Hem conegut dotze dones que es transformen alhora que transformen, en una lluita constant contra l'agropatriarcat i això només és l’inici perquè de ben segur que n’existeixen moltes més; per tant, hem de fer tot el possible perquè deixin de ser invisibles. Potser la teva veïna és una dona transformadora i no te n’has adonat; potser, fins i tot, ho ets tu mateixa.
Fem-les visibles, doncs, perquè aquest procés de transformació sigui una realitat.