En una època no tan llunyana, a la postguerra, quan la pobresa era omnipresent i la supervivència un repte diari, un ofici secret prosperava a Ponent. Eren els caliquenyos, artesans de tabac que treballaven en l'ombra, lluny de la vista oficial, una feina coneguda per molts, però que oficialment no existia.
En una època no tan llunyana, a la postguerra, quan la pobresa era omnipresent i la supervivència un repte diari, un ofici secret prosperava a Ponent. Eren els caliquenyos, artesans de tabac que treballaven en l'ombra, lluny de la vista oficial, una feina coneguda per molts, però que oficialment no existia.
Imagineu-vos un temps en què els fills a l'escola no podien dir l'ofici dels seus pares i els pagesos ocultaven la quantitat real de la seva producció. En aquests temps difícils de postguerra, els caliquenyos eren homes i dones que van trobar maneres enginioses de guanyar un sobresou. En alguns casos, aquests artesans de tabac van anar més enllà, construint autèntiques empreses a l'ombra.
Aquesta és la història que explica l’exposició "Caliquenyos. El Tabac Clandestí de Ponent", que es pot veure al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent, ubicat a l’antic molí d'oli a Juneda. Aquesta exposició recull més de 20 anys d'història de la indústria clandestina del caliquenyo a L’Oest. Comissariada per Jordi Quer i amb el suport de diverses entitats, ofereix una oportunitat per explorar aquesta història.
L'exposició ofereix als visitants una oportunitat de fer un viatge a través del temps. Amb més de cent objectes, incloent documentació, restes de tabac, talladores i embolicadors, la mostra ensenya com funcionava aquesta indústria.
A més, també és un punt de partida per a futures investigacions ja que està plantejada com una "recerca oberta". S’ha fet una crida per contribuir en l’ampliació de la mostra amb més fotografies, informació i coneixements per enriquir-la. A més, també s’està preparant un llibre i una obra de teatre.
Una nota destacada és el paper que van tenir les dones. Mentre alguns homes eren els artífexs dels caliquenyos, eren les dones les que lideraven aquest negoci. Eren elles les que treballaven en els obradors clandestins, les que encaragolaven i s’embrutaven les mans, i en temps d'advertències i denúncies, eren elles les que havien de córrer.
El cor d'aquesta història es troba en quatre pobles: Fondarella, Torregrossa, Torres de Segre i Juneda. En aquests llocs, és on es van fabricar la majoria dels caliquenyos que es feien a L’Oest. Aquests pobles van ser l'epicentre del cultiu de tabac i la producció de caliquenyos a Espanya durant cinquanta anys.
Una altra part de l'exposició és la que explica la transició d'aquesta indústria clandestina a un negoci legal. Això va ser possible gràcies a empreses com Tabacs Juneda i Tabacs la Junedenca, que van emergir de les ombres i van donar lloc a una indústria legal. No obstant això, les regulacions antitabac, la davallada del consum i la manca de relleu generacional van contribuir a la fi d’aquesta indústria.
El CAMP Centre de les Arts i la Memòria de Ponent és el centre cultural i expositiu de l’Ajuntament de Juneda, a Les Garrigues. Neix amb la voluntat de ser un equipament dinàmic i participatiu, un generador d’identitat i de memòria, i un referent a Ponent.
El CAMP es proposa generar coneixements i experiències sobre el territori de Ponent i reforçar la seva identitat posant-hi al centre Juneda i els pobles de l’entorn de la plana de Lleida, perquè ens puguem reconèixer en allò que som i alhora ens puguem projectar arreu del país.
El CAMP vol esdevenir un centre cultural referent en la divulgació, la recerca i la reflexió entorn del patrimoni, la història, la identitat i la vida quotidiana de Ponent, sent reconegut com un equipament cultural del món rural connectat amb l’entorn i amb la seva població.