A l’Oest hi ha llocs inspiradors i l’antiga fàbrica J. Trepat, ara convertida en museu, n’és un clar exemple. Habitualment és escenari de sessions fotogràfiques, gravacions audiovisuals i fins i tot de pel·lícules. Ara també s’ha convertit en l’escenari d’una novel·la històrica, Una vida de ferro fos escrita per la periodista targarina Gemma Peris i Duran.
Gràcies a l’editorial La Calaixera i amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega, la novel·la té l’objectiu d’explicar com funcionava l’antiga fàbrica J.Trepat a través de l’Elisenda, una jove historiadora que s’ha d’encarregar d’inventariar totes les màquines i les eines de l’antiga factoria. Per fer-ho, necessitarà l’ajuda d’antics treballadors, especialment del Ton, el veritable protagonista d’aquesta història.
Una vida de ferro fos és una novel·la històrica inspirada en les entrevistes que es van fer als antics treballadors de la factoria per recollir tota la informació necessària per museïtzar aquesta fàbrica de maquinària agrícola, la principal d'Espanya durant el segon terç del segle XX.
Com no podia ser de cap altra manera, la novel·la s’ha presentat al Museu Trepat, un dels espais on està ambientat el llibre i on l’autora, Gemma Peris Duran, ha explicat que la seva nova obra detalla aspectes sobre el funcionament de la fàbrica i com la seva activitat va influir en la societat targarina del segle XX. “El llibre esdevé un viatge en el temps plasmat en un text entenedor i atractiu per als lectors”, ha apuntat l’autora. Peris també ha recordat que el seu avi va treballar a Cal Trepat. “El llibre també és un homenatge als homes i les dones que van viure la guerra i no ho van tenir gens fàcil”, ha afegit.
Per la seva part, el director del Museu Trepat, Jaume Espinagosa, ha posat en valor aquesta primera novel·la històrica basada en la fàbrica targarina “ja que divulga amb pedagogia i creativitat el passat industrial del territori arribant a tots els públics més enllà dels investigadors i erudits”.
L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, també ha participat a l’acte tot destacant la trajectòria professional de Gemma Peris Duran i el fet que “una periodista local tregui a la llum fets i curiositats de la història targarina”.
Peris també ha explicat que el procés d'elaboració del llibre ha durat tres anys “ja que treballo i soc mare d’una noia i un nen i les hores són limitades. A més hi ha molta informació, estem parlant d'una fàbrica que va estar oberta durant molts anys”. Per documentar-se, la periodista ha consultat tots els llibres editats sobre Cal Trepat i les entrevistes que des del Museu Trepat es van fer als antics treballadors per recopilar tota la informació necessària per museïtzar la fàbrica.
Nascuda a Tàrrega l’any 1977, Gemma Peris i Duran és llicenciada en Periodisme per la UAB i Màster en Guions de Cinema i Televisió per la UAB. Ha treballat tres anys a Catalunya Ràdio, nou a Televisió Espanyola-Catalunya i, des del 2008, és directora de Ràdio Tàrrega. També és cofundadora de la revista digital www.loest.cat.
Una vida de ferro fos és la primera novel·la que escriu Gemma Peris per adults. Fins a la data havia publicat dues novel·les històriques juvenils sobre el passat medieval de Tàrrega juntament amb la dissenyadora i il·lustradora Maria Alba Minguell: Una aventura al call de Tàrrega i El misteri de la creu trobada. Peris també és l'autora del conte biogràfic de les germanes llibreteres Rosina i Maria Teresa Pera Güell, publicat dins de la col·lecció "On són les dones targarines?" que impulsa la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l'Ajuntament de Tàrrega.