Raimat, una finca de producció vitivinícola amb més de cent anys d’història, ha obert les portes a tots aquells que hi vulguin anar. Amb més de 700 hectàrees de terreny obert al públic, Raimat Natura ha passat a ser l’espai natural visitable més gran de Catalunya situat en una finca vitivinícola.
Quan Manuel Raventós, fa més de 100 anys, va comprar aquesta gran finca de més de 3.000 hectàrees que, en aquells moments per a molts no era més que un desert, hi va haver de construir un poble i dotar-lo de tots els mitjans que necessitava, com ens explica Joan Esteve, actual director del Celler Raimat amb qui hem parlat. Des d’aquell primer moment, doncs, el celler ha mantingut un sentiment de responsabilitat vers el seu entorn.
Ens explica Esteve que darrerament, però, l’equip del celler tenia la sensació que Raimat s’havia desvinculat del territori: de Lleida ciutat, de la província i de la resta de Catalunya. És per això que neix Raimat Natura, per intentar restablir la connexió amb el territori mostrant, diu el director del celler, “com gestionem i cultivem les vinyes i com estan integrades en el seu entorn, perquè això ens permet comunicar molt millor allò que som i allò que intentem ser: més sostenibles, més respectuosos amb el medi ambient. Que el raïm, en definitiva, sigui una expressió del territori, de la climatologia del lloc i que al final, doncs, com tots els bons vins tingui una personalitat pròpia”; en definitiva, una personalitat que en sigui el reflex.
De total accés lliure, Raimat Natura ha programat tot un seguit d’activitats pensades per tal que tots els amants de la natura puguin gaudir d’aquest espai amb l’única condició que siguin respectuosos amb l’entorn i que hi acudeixin amb cita prèvia en el cas que, a més, vulguin accedir a alguna de les activitats que estan programades, les quals estan totes vinculades amb l’entorn.
Així doncs, de les activitats que podem fer a Raimat, Joan Esteve en destaca algunes com ara la marxa nòrdica. La particularitat, en aquest cas, és que a banda de fer esport “t’expliquen una mica el que veus al voltant” ja que durant la marxa es van realitzant unes parades per tal d’observar l’entorn.
Una altra de les activitats organitzades és l’orientació (o geocoaching); aquesta està “més pensada per famílies o per grups d’amics i és una mica més divertida” perquè és una manera de conèixer l’entorn a través del joc.
Se’ns ofereix, també, la possibilitat de recórrer els circuits més llargs amb bicicletes elèctriques o BTTs convencionals que podem llogar a Raimat mateix. I si volem observar les vinyes des d’una altra perspectiva, les podem sobrevolar amb globus aerostàtic.
Tal com afirma Joan Esteve, en definitiva, són “tot d’activitats que van vinculades amb la natura i amb l'observació”.
A Raimat la caça hi està prohibida; és per això que “totes les espècies que hi ha per allí, començant pels conills, les perdius o les més de 30 diferents espècies d'ocells que hi ha, algunes en vies d'extinció, se senten segures i disposen de menjar i beure amb la qual cosa, és un espai on se senten a gust i per això demanem aquest respecte [als visitants], per poder mantenir això”, explica Esteve.
Així mateix, afegeix que “els pantans de la Clamor de Raimat tenen el seu interès particular perquè són el reservori de moltíssimes espècies d'aus i altres animals”. Precisament, un dels circuits està adaptat per a persones amb algun “tipus de discapacitat que podran passejar al voltant del pantà i observar moltes d’aquestes aus que estan o bé de pas o s’estan allí tot l’any”.
Ens explica també Joan Esteve que a l’espai hi ha dos circuits més: “un de dos o tres quilòmetres, més pensat per fer a peu i que passa per la pleta on hi ha l’ovella Xisqueta, una ovella que hem reintroduït a la finca. I després el tercer circuit, que és el que us deia que està més pensat per a bicicletes i que, segons el potencial físic de cadascú, es podrà fer amb bici elèctrica o amb BTT convencional.”
Un altra de les experiències que ens ofereix el centre d’interpretació de Raimat és de caire enograstronòmic; concretament, es tracta d’un maridatge entre els vins de Raimat i alguns dels millors productes de proximitat. L’experiència es pot degustar mitjançant l’adquisició d’un àpat en format de bossa de pícnic, preparat per a consumir en qualsevol dels espais de la finca que ja estan habilitats per a això.
Diu Esteve que “al final una de les experiències maques que tindrà el visitant quan vingui a la finca serà que podrà veure, d’on surten els raïms (perquè tot el els vins de Raimat surten de la finca pròpia), els podrà tocar, podrà inclús visitar una avinguda que en diem de les varietats, on hi ha fins a 15 varietats diferents de raïm i podrà observar com són de diferents i de curioses cada una d'elles; i després en podrà gaudir tastant els vins que surten d’aquestes vinyes i d’aquestes varietats amb la qual cosa és una experiència única perquè ja no és la típica visita-celler, que també està molt bé, sinó que es tracta d’estar més en contacte amb la natura i de veure com la natura després ens dona en forma de fruits i de vins el que surt d’ella”. Es tracta de veure tot el cicle tancat, “des de la terra fins a l’ampolla”.
Si analitzem les dades de 2020, els vins de les DOs catalanes són els que més s’han consumit durant aquest any. Les estadístiques parlen i, concretament, la DO Costers del Segre esta en tercera posició pel que fa al consum dels seus vins. Per tant, es fa palesa la seva consolidació.
Malgrat la greu situació que s’ha patit aquests mesos degut a la pandèmia (de la qual el vi no s’escapa donat que un dels principals sectors on es consumeix és en el de la restauració), Esteve confia en el fet que aviat es podrà tornar a la normalitat i recuperar així (o, fins i tot, millorar) la situació dels vins de la DO Costers dels Segre en general i, concretament, la dels de Raimat. “Sembla que la gent té ganes de sortir, de passejar i aquesta activitat del Raimat Natura hi encaixa molt”, explica Esteve. “Potser amb el que hem viscut durant aquesta pandèmia hem après a valorar el que tenim a prop de casa i a valorar el que hi ha a la natura.”
Afegeix que aquestes xifres demostren que Costers del Segre és una DO molt ben valorada i apreciada pel consumidor.
I conclou amb la següent reflexió: “Realment la Covid ha estat un drama. Encara ho és, però cal reconèixer que ha accelerat moltes coses, la transformació digital entre altres però sobretot, també, aquesta necessitat d’arrelament, de contacte amb la natura, de saber valorar tot allò que tenim a prop.”
I nosaltres hi afegim el nostre desig: que aquesta tendència es mantingui, com a mínim.