La Història sense pressa Adona’t. Al Segrià nord és respira aires de canvi de L’Oest rep l'accèssit en la categoría de Mitjans digitals al Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida d’aquest 2021. El reportatge explica de la mà d'Aida Goixart Andrés, d'Elena Rojo Arqués, de Norma Jordana Berenguer i de Susanna Salse Subirà, com i perquè es crea aquesta associació supramunicipal al Segrià Nord i quins són els seus objectius.
Fa poc més d’un any que vam presentar-nos com www.loest.cat, la Xarxa d’Informació Positiva. Un any pandèmic en què hem après a valorar les petites coses que ens alegren la vida dia a dia.
Teixir xarxa positiva és el que ens mou a L’Oest, el que ens permet estar a prop de vosaltres, tot i les mascaretes i les distàncies socials.
En poc més d’un any hem guanyat el Premi al Millor Mitjà de Comunicació Digital de Proximitat de Catalunya i, ara, rebem amb una enorme alegria aquest accèssit en la categoria de Mitjans digitals del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida, premi que estimem especialment perquè és lleidatà i pel reconeixament que fa del periodisme feminista ja que, com diuen les dones protagonistes del repotatge premiat, "feminisme vol dir igualtat".
L’Oest és un mitjà de comunicació digital que vol explicar, al món, el talent que ja existeix a Ponent i tot allò que siguem capaces d'abastar en un futur que ja estem caminant. L’Oest està fundat per tres dones que, com diu Maria Mercè Marçal, som tres cops rebels. Quatre cops, de fet, si hi afegim la rebel·lia de pertànyer (volent-ho) al món rural, de ser de poble, de terra endins.
Per tant, les tres dones de L’Oest, la Gemma Peris i Duran, l’Esther Peiró i Malla i la Pili Garcia Sanchez, volem agrair al jurat aquest accèssit, volem felicitar La Mira i la Laura Saula pel fantàstic reportatge Una terra de dones pageses i també volem donar les gràcies, especialment, a les dones d’Adona’t que ens van oferir el seu temps i el seu testimoni per poder fer el reportatge, així com a totes les dones i homes que, amb les ulleres lila, estan fent i faran d'aquest món, un lloc més igualitari.
El guanyador del premi en la categoria de mitjans digitals ha estat el reportatge Una terra de dones pageses, de Laura Saula, publicat a La Mira.cat.
En la categoria de fotoperiodisme ha guanyat el diari Segre per una imatge d’Itmar Fabregat publicada en portada el passat 22 de novembre. Diari Segre també ha guanyat un premi Mila en la categoria de premsa escrita, pel reportatge "La lluita de les mares soles" de Jaume Barrull, publicat el 16 de febrer de 2020 al dominical Lectura.
Pel que fa a la categoría audiovisual el premi ha quedat desert i s’ha donat un accèssit al programa Lleida en Joc d’Oriol Jové, d’Alpicat Radio.
Us felicitem a tots, de tot cor!
En total el Premi Mila, que convoca conjuntamente el Col·legi de Periodistes de Lleida i la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida, enguany ha rebut 16 treballs. L’objectiu del premi és distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits, així com animar els periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre el treball que es realitza en defensa de la igualtat de gènere.
La tinent d’alcalde Sandra Castro ha remarcat la importància d’aquests premis per visibilitzar les dones, donada l’escassa presència que encara tenen als mitjans de comunicació, com a protagonistes de notícies, com es desprèn de l’Estudi sobre la situació de les dones a Lleida. En les notícies de portada només en un 21,5% dels casos les dones en són protagonistes; en les esportives són protagonistes en un 13,7%, tot i que encara s’hi troben referències a aspectes no relacionats amb els mèrits esportius, segons afegeixen les autores de l’estudi. En les notícies de cultura, en canvi, les dones són protagonistes en el 12,5% de les notícies. L’estudi mostra que la mitjana de la presència de les dones en la premsa escrita és del 23% i en la digital del 34%. “Tenint aquestes dades ben presents, més que mai, s’ha de seguir impulsant aquest periodisme que dona visibilitat a les dones, per una banda, i que posa al centre la qüestió de la igualtat de gènere com una necessitat d’aquesta societat i, per tant, per part nostra, tant Ajuntament com Col·legi de periodistes, seguirem impulsant aquests premis que estan alineats amb aquests objectius”, ha explicat Castro.
Per la seva banda, el president de la demarcació de Lleida del CPC de Catalunya, Rafa Gimena, ha posat en valor la participació que hi ha hagut en l’edició d’enguany en un any en què la Covid-19 ha fet més complicada la convocatòria. Arran de l’experiència d’aquest any i per a les properes edicions, es facilitarà la presentació dels treballs telemàticament.
Els premis tenen una dotació econòmica de 1.500 euros per a cada categoria. Els accèssits no tenen dotació econòmica, però són un reconeixement a la tasca dels i les professionals i a la qualitat dels treballs.
L’acte de lliurament del XIV Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida tindrà lloc el proper dimecres 10 de març, a les 18 H, a la Sala Alfred Perenya (Regidoria de Cultura), en el marc dels actes organitzats per l’Ajuntament de Lleida en motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.
El Jurat del Premi Mila l’han integrat Sandra Castro, regidora d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes i presidenta del Jurat; Rafa Gimena, president del Col·legi de Periodistes de Lleida; Marina Pifarré, consellera del Consell Municipal de les Dones; Estela Busoms, periodista lleidatana col·legiada; Teresa Macià, periodista guardonada en la XIII edició del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida; i Isabel Hornos, tècnica de Polítiques d’Igualtat de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida.