15.01.25
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

AVANTVA

L'obrador de cosmètica natural amb esperit cooperatiu

L'obrador de cosmètica natural amb esperit cooperatiu

Pili Garcia i Esther Peiró -
24.01.21 -

L’Esther Girabet, impulsora del projecte Avantva Coop, ha posat en marxa, a través de goteo.org, una campanya de micromecenatge per adequar un obrador col·lectiu de cosmètica natural al Poal.

Per aconseguir les bombolles de sabó irisades que busca Avantva, trobem al seu lloc web aquesta recepta: molta passió, molt d’amor, molta confiança, un xic de valentia, 20 persones que sàpiguen fer receptes de les bones i un espai on fer-ho possible. Ah! I cadascuna d’aquestes 20 persones ha de tenir l’esperança de fer el món millor. A continuació, barrejarem la passió, l’amor, la confiança i el pessic de valentia (compte! No la hi poseu tota de cop que la mescla podria esclatar). Com a resultat obtindrem un compromís que abocarem en un bol de sostenibilitat. Deixarem que qualli i per acabar, hi afegirem unes guspires d’il·lusió. En l'elaboració del beuratge hi pot col·laborar tothom i totdon a traves de goteo.org. Amb aquest procés obtindrem un projecte d’economia social i solidària, ple de valors.

L’alquimista, alma mater i impulsora d’aquest projecte cooperatiu és l’Esther Girabet. Arrenquem l'entrevista, doncs, amb aquesta expressió tan ponentina i amb la qual els nostres padrins es saludaven sovint, segons recorda l'Esther: AVANT VA!

Avantva! l'expressió que conté la força Amb LA QUE es vol tirar endavant el projecte cooperatiu de cosmètica natural al Poal 

"La paraula cosmètica pot semblar frívola 
però és un acte d’autocura i també un acte d’amor envers els altres"

"Avantva", aquesta expressió que tant havíem sentit dir als nostres padrins, denota la força i l'empenta amb què la cooperativa vol tirar endavant aquest projecte de cosmètica natural al Poal.

I és que tota ajuda és necessària (encara que vingu d'una paraula) per tirar endavant una idea ambiciosa com aquesta tant pel que fa al concepte com a la infraestructura, tots dos basats en la sostenibilitat i la col·laboració. Ens trobem, doncs, davant d'un projecte transversal constituït socialment en forma de cooperativa sense ànim de lucre en què els beneficis es reverteixen a la pròpia entitat i on les persones se situen al centre; al centre d’un obrador compartit de cosmètica natural i sostenible únic a Catalunya en el qual, de moment, 20 dones hi podran dur a terme el seu projecte de cosmètica sostenible i ecològica.

L'Esther Girabet no està pas sola en aquesta aventura; l'acompanyen 20 dones ben apoderades del món rural que tenen necessitat d'emprendre i de poder fer visible l'ofici. Perquè "la paraula cosmètica pot semblar frívola però és un acte d'autocura i d'amor envers els altres" diu l'Esther.

Ens explica l'Esther Girabet que han "de crear un obrador però dins dels valors de la cooperativa creiem, també, que s'ha de fer una tasca social i de territori tenint, a més un espai que serveixi de punt de trobada per facilitar iniciatives col·lectives, de famílies, per a fer activitats. A més d'aquest espai, hi volem adequar una botiga on altres productores de proximitat també puguin vendre els seus productes".

 

micromecenatge per a un projecte que EL vol REVERTIR EN LA SOCIETAT

Avantva organitza proposta de micromecenatge a través de goteo.org per a habilitar cal Graells
Avantva vol que la societat es faci partícip del projecte a través del micromecenatge

Avantva no es tracta només d'un grup de 20 dones que volen emprendre sinó d'un projecte molt més ampli que busca apoderar les dones rurals a través dels seus propòsits d'emprenedoria i que vol valorar el patrimoni mitjançant l'adequació d'una antiga masia situada al centre del Poal, catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local. I per a fer realiat el somni, a banda dels ingredients de la recepta que més amunt us hem esmentat, la cooperativa en vol fer parcícip tota la societat mitjançant la campanya de micromecenatge que ha impulsat a través de goteo.org.

Ens explica apassionadament l'Esther Girabet que "tot el que s'està construint al voltant d'aquest projecte va en consonància amb els valors de la cooperativa. Ens vam constituir per compartir, no només l'obrador i el laboratori amb altres emprenedores, sinó que volem compartir l'espai amb tota la societat. Per això volem que aquest sigui un entorn multidisciplinari: per transmetre coneixement, per a fer cursos, per a fer tallers... No ens ho volem quedar per nosaltres; Avantva és per compartir. Tal com compartim l'obrador, també volem compartir l'espai amb tothom i totdon. Per això fem un crowfunding amb goteo.org. Perquè el projecte és de tots".

cal graells: obrador, punt de venda i sala polivalent al poal

L’Esther Girabet ens explica que és imprescindible engegar les obres per construir l’obrador, el qual també serà laboratori i disposarà de les darreres tecnologies. Per tant cal adequar l’espai, unes centenàries naus agrícoles construïdes amb murs de tàpia, amb terra argilosa, que volen restaurar seguint els criteris de la bioconstrucció. “És idoni" diu Girabet "aplicar la bioconstrucció en aquests arranjaments ja que aquest edifici, per l’antiguitat, ja està construït amb materials naturals. A part de la inversió per construir l’obrador i el propi laboratori, també hem de rehabilitar aquest espai per fer-lo funcional."

La masia on hi haurà l’obrador d’Avantva està situada al bell mig del Poal. Girabet ens explica que la va fer constuir el Marquès de les Valls amb pedra del segle XVIII. Es tracta de Cal Graells, una casa senyorial, protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. L’espai té uns 200 m2 i com a curiositat, ens diu que conté quatre antics cups on s'hi feia avi. 

L'Esther afegeix, en referència al Poal que és un poble petit de "prop de 700 habitants" i que "si no hi vas expressament, no hi arribes però, a la vegada, està molt ben comunicat".

Cal Graells és la masia del Poal que ha de servir d'obrador i espai polivalent al projecte Avantva.
Cal Graells és la masia del Poal on està prevista la ubicació d'Avantva

Elles: mestres saboneres, expertes en olis essencials, cremes, sèrums i ungüents

Collage presentació Avantva
De moment, prop de vint dones estan interessades en fer funcionar els seus respectius projectes a través d'Avantva

Cadascuna de les 20 emprenedores que es van sumar a Avantva té un projecte personal i propi vinculats tots ells, això sí, a l’elaboració de la cosmètica natural. A més, és curiós remarcar que totes provenen de punts geogràfics ben diferents.

Ens detalla Girabet, que Avantva és una cooperativa de serveis, no de treball, però que com a cooperativa també pot llençar una marca pròpia de cosmètica. En aquesta línia, ens explica que "de fet, la primera cosa que farem serà crear un sabó, elaborat entre totes i que serà una de les recompenses que rebran els mecenes del micromecenatge realitzat amb goteo.org. És un sabó que encara hem de crear i que serà la primera cosa que farem a l’obrador tan bon punt estigui en funcionament", ens explica il·lusionada.

La guspira: avantva, el somni de l’Esther, agafa embranzida

Tots els projectes d’aquestes vint dones estan relacionats amb la cosmètica natural i artesana però cal dir que tots tenen matisos diferents. Sabons, cremes, sèrums... L’Esther Girabet és qui va tenir la iniciativa de crear aquest obrador, laboratori, punt de venda i sala polivalent però, de moment, està ocupada en la gestió de la cooperativa encara que la seva il·lusió és poder elaborar, també, algun producte de cosmètica natural des del Poal. Ella ens explica que és mare de tres fills i que durant molts anys s’ha dedicat a la criança. Ara busca una sortida laboral conciliadora i flexible per poder fer de mare i que, alhora, li permeti rebre una retribució econòmica del tot necessària per sobreviure.

Avantva és un projecte compromès amb l'entorn social i mediambiental

EL COMPTE ENRERE PER A UNA COOPERATIVA AMB VALORS

La cosmètica és l'eix vertebrador al voltant del qual giren aquests cavallets de fira on ha pujat la Girabet. Avantva, la cooperativa, ha exercit una força centrífuga que embolcalla tot el projecte i que va molt més enllà. Segons Giribet, cal que tot estigui en consonància. Per això, afirma que la producció serà ecològica, elaborada amb productes de proximitat i, si no és possible elaborar-la amb productes propers, buscaran d'altres matèries primes que hagin estat extretes i elaborades de forma ètica i en condicions laborals dignes.

El projecte es va donar a conèixer al desembre del 2020. Projecte nascut enmig d'una pandèmia amb una valentia generosa i que busca, ara, la complicitat de tothom i de totdon, com diu l'Esther, per a fer realitat el somni. "Hi ha molts requeriments a nivell legal per crear l’obrador i el laboratori; els mateixos requeriments per una gran indústria que per un petit centre artesà. Hem treballat molt prèviament perquè aquest obrador sigui accessible a les persones artesanes."

Ara estan recavant fons en una primera ronda a goteo.org. "Fa falta una empenteta per poder arribar al mínim. Si tot va bé farem una segona ronda per arribar a l'òptim. Depenent de la quantitat que assolim farem més o menys. El mínim és poder cobrir algunes despeses de l'obrador. Moltes de les despeses inicials ja les hem posat nosaltres. També estem pendents de subvencions. No venim per la cara a demanar la totalitat del finançament, sinó que busquem sumar per poder cofinançar el projecte i fer-ne partícip tothom."

Les aportacions van des dels 10 euros fins el que puguem o vulguem.

Ens recorda l’Esther que les donacions son desgravables al 80% i que, a més, tenen una recompensa.

D'altra banda, des d’Avantva també es demana ajuda en espècie, és a dir, persones que vulguin implicar-s'hi personalment: "De vegades l’economia no ens permet fer un donatiu però es pot ajudar d’altres maneres i totes son necessàries."

Les emprenedores artesanes d’Avantva també són a les xarxes

Components del projecte Avantva
Aquestes són algunes de les membres d'Avantva

L’Esther assegura que Avantva Coop és un projecte que té força, que té forma i que té moltes coses per dir i moltes d'altres per donar. Per això han publicat un blog on van explicant com evoluciona el projecte i també han dut a terme tot un grapat de tallers gratuïts en línia, amb els quals es pot ajudar a construir el projecte fent-hi una aportació mitjançant el procediment de taquilla inversa. Al perfil d’Instragram d'@avantvacoop aquestes vint dones es donen a conèixer i són: 

La Tània de @lorebasatia de Vilanova i la Geltrú, bioquímica. La Consuelo Zacarés de @consuelozacarescosmetica, procedent de Xelva, terapeuta holística que fa olis essencials. La Marta de @lasilvestrina i del Milà, herbolària i fitoterapeuta. La Laura de la @mulacosmetica a Sant Feliu de Codines, enginyera ambiental. L’Amaia, Euskalduna d'origen, però arrelada a la Garrotxa elaboradora de LANDARE "BioCosméticaRitual". La Sonia  d'#osonacosmetics, de Torre del Compte a Terol, naturòpata. La Paula i l’Anna (@bcn_soaps) de Barcelona, artesanes saboneres. La Gemma, artesana, naturòpata, reflexòloga i terapeuta floral (@terapiasitinerantes). La Roxana (@ygiescosmeticanatural), argentina però arrelada a Mataró, sabonera artesana. La Dina, creadora d'"una línia de productes sòlids i multifuncionals, que aporten un estil de vida minimalista i ecològic" (@minimalist_cosmetics). La Sònia, de creadora de productes de cosmètica natural i sostenible (@sentitspelbenestar). La María José, artesana de cosmètica floral (@_laflor__). I per tancar la llista (però no per això menys importants), l’Alfredo (@asedecoscp) enginyer d’Avantva Coop i la Natàlia, la informàtica del projecte, especialista en programari lliure.

Algunes de les membres del projecte cooperatiu Avantva
La procedència de les integrants del projecte és ben diversa

Al blog, l’Esther no ho pot explicar més clar: "Qualsevol podria dir que estem boges, i potser tenen raó, però estem conveçudes que l'impossible és possible quan pensem i actuem juntes. Ens atrevim a somiar i a convertir els nostres somnis en realitat. Amb amor, amb passió, amb rauxa. Juntes, volem dignificar el nostre ofici. Juntes, volem oferir el millor (els nostres productes, de gran qualitat, porten un bocinet de la nostra ànima a dins). Juntes, volem ser lliures i visibles. Hem sigut suficientment boges i atrevides per a donar el primer pas, hem convertit el nostre somni en un pla. Hem començat a parlar, a pensar que no a tothom li agradarà el que estem dient. Però no ens importa perquè juntes tenim poder i força per a fer el nostre camí.  

"Ara toca fer el següent pas. Per això obrim la nostra tribu, per a deixar passar més idees, energies i contribucions. Busquem el vostre suport i aportació. Així la nostra tribu canvia de forma, canvia la seva història i la seva manera de relacionar-se, però el seu nucli roman, el nucli d'aquelles dones boges i atrevides que es van posar d'acord per a somiar juntes, començar aquest camí i seguir-lo. De cap a cap. Juntes.

Ara ens toca a cadascuna de nosaltres. Avant va!

PODCAST

Avantva, l'obrador de cosmètica amb esperit cooperatiu

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

ADONA'T
Al Segrià Nord es respira aires de canvi
DE CAMÍ CAP A LA IGUALTAT DE QUOTES EN EL SECTOR PRIMARI
Entrevista a Loli Jiménez del DARP
EL GUST DE LA TERRA
Oleoturisme de Lleida
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu