15.01.25
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
De negoci familiar
a emprenedoria social
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

EL ROSAL DE TÀRREGA

100 anys d'història

100 anys d'història

Gemma Peris -
20.11.20 -

El Rosal de Tàrrega està d'aniversari; en fa ni més ni menys que 100. Ara és un projecte d'emprenedoria social, un espai de treball inclusiu on actualment hi treballen 12 persones amb discapacitat i risc d'exclusió i 20 durant la campanya de Nadal.

El Rosal, però, va començar el 1920 de la mà de Josep Serra Solà, un pastisser que després de treballar en diverses pastisseries, com la Foix de Sarrià, a Barcelona, s'estableix a Tàrrega.

El primer obrador el va obrir al carrer Major, 19. Allí fabricava tot tipus de galetes, neules, cubanos, vanos, carquinyolis...

Aviat les seves galetes van tenir una gran popularitat gràcies a la fórmula, guardada gelosament, el procés d'elaboració i els ingredients de qualitat.

De fet, tant el fundador com la família, es coneixien a la ciutat amb el sobrenom dels cubaneros, i encara hi ha qui enyora l'olor de galetes que feia tot el carrer on hi havia l'obrador.

 


Rodal
Josep Serra i Solà en un estand d'El Rosal a la Fira de Barcelona de 1929. Arxiu família Serra

És el 1930 quan se situa definitivament l'obrador al número 3 del carrer Urgell, ja amb el nom del Rosal.

Les galetes El Rosal es comercialitzaven per tota Catalunya i, fins i tot, hi havia gent d'arreu que venia a Tàrrega a comprar sobretot les neules pels volts de Nadal.

Quan el 1956 Josep Serra mor, els seus tres fills continuen amb el negoci amb la implicació de les dones de la família que, per exemple, despatxen a la botiga que el 1960 van obrir al Raval del Carme per vendre els seus productes al detall. Un establiment que va estar obert fins al 31 de desembre de 1998, quan la família decideix tancar i posar fi al negoci familiar del Rosal.

Lluís Serra
Lluís Serra, fill del fundador, a l’obrador amb els carquinyolis a primer pla. Foto família Serra.
Josep Serra
Josep Serra, fill del fundador, fent neules a l’obrador de Tàrrega. Foto família Serra.

Aquí podria acabar aquesta història, però el 2001 els germans Serra traspassen el negoci a l'Associació Alba amb la voluntat de donar feina a persones amb discapacitat.

Dues d'aquestes persones són la Neus i l'Àngels, que avui encara treballen a l'obrador. Els germans Serra no tan sols els van traspassar el negoci, també els van ensenyar tots els seus coneixements, la fórmula secreta de les galetes; el Rosal i la passió per aquest ofici.

Una fórmula secreta que, evidentment no ens han desvelat, només hem pogut esbrinar que les galetes estan fetes amb aigua, farina de blat, sucre, ous frescos, mantega, oli vegetal (gira-sol), aroma de vanil·lina, sal i antioxidant natural.

Després d'un temps d'aprenentatge l'Associació Alba va fer un rellançament de la marca amb nou logo i embalatge fent valdre que és un producte artesà i de qualitat, utilitzant la mateixa fórmula, apostant per la qualitat dels seus ingredients i per la proximitat.

 

Obrador El Rosal. Foto Aleix Cruz.

"La generositat de la família Serra, per mantenir una tradició de 80 anys i no deixar que el negoci es perdés"

La directora del Grup Alba, Maite Trepat, valora "la generositat de la família Serra, per mantenir una tradició de 80 anys i no deixar que el negoci es perdés. Ens va ensenyar l'ofici amb alguns consells clau com treballar sempre amb matèria primera de qualitat". També destaca la confiança del regidor de l'Ajuntament de Tàrrega, en aquell moment Pere Grau, i dels clients: "el primer perquè va creure i pensar en nosaltres i els altres perquè ens han recolzat sempre i, finalment, l'empenta d'un equip de galeteres, que ha sabut tirar endavant el projecte i innovar amb els productes".

Per a la família Serra també és una satisfacció veure com el negoci segueix i ho fa de la mà d'una entitat social, segons ha explicat la neta del fundador, Montse Serra: "satisfacció pel fet que es pugui continuar el projecte que van començar l'avi i els tiets."

 

Rosal
Les responsables de l'obrador de galetes El Rosal amb la neta d'un dels fundadors. Foto Aleix Cruz.

els arrugats

Arrugats
Arrugats. Foto: Aleix Cruz

Curiosament però, va ser el 2009 quan accidentalment es va crear un dels productes estrella de l'obrador: els arrugats.

Resulta que un dels treballadors del Rosal, el Lluís, intentava fer neules, però no hi havia manera, sempre li sortien arrugades, i al cap del dia es generava una muntanya de galetes arrugades. Un dia, però, la responsable de l'obrador va adonar-se que aquelles galetes tan imperfectes eren boníssimes i van decidir posar-les a la venda.

Així va ser com d'un petit fracàs d'en Lluís en va sorgir un gran èxit: l'ARRUGAT.

Actualment el 70% de la producció del Rosal són Arrugats, que compten amb les varietats de xocolata, praliné o xocolata i taronja.

 

Per celebrar el centenari del Rosal es farà una exposició retrospectiva a partir del 30 de novembre i durant totes les festes de Nadal on es podran veure tot de materials antics de la firma.

 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

DIT I FET
El coronavirus els ha permès fer un salt
EL PODER D'UN ESCENARI
InCursió Social Juneda
EL PILAR D'ALMENARA
El Far de la plana de l'Urgell
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu