La Comunicació Local és l’eina per deixar de ser anònims, tal com deia la consellera Budó a l’obertura del Mercat Audiovisual de Catalunya 2020. En la cloenda d’aquest esdeveniment s’han entregat els Premis de Comunicació Local on www.loest.cat ha estat guardonat amb el premi a Millor digital de proximitat: “per la seva capacitat de fer visible l’energia positiva d’un territori, plasmada en iniciatives dels diferents actors socials i també per l’abordatge seré i detingut dels temes que aborda, així com per un ús acurat del recursos disponibles en un mitjà estrictament digital.”
Justament L’Oest va néixer per explicar al món què fem des del qui som.
A L’Oest sabem qui som, ens coneixem. Coneixem els nostres veïns, els nostres racons, els nostres emprenedors però cal que en fem difusió i que ho expliquem arreu amb un gran megàfon com és un mitjà de comunicació digital.
Sabem qui som, ens coneixem, coneixem els nostres veïns, per això també és tan fàcil i tan difícil alhora, fer un bon periodisme de proximitat.
El confinament ens ha ensenyat que no és important on estem situats. Allò realment important és qui som, què expliquem, què fem; no des d’on ho fem.
Cal explicar-ho fort al món. Aixecar la veu. Deixar-nos mirar. Deixar de ser anònims.
Som les guanyadores del Premi de Comunicació Local al Millor Digital de proximitat 2020 i volem donar les gràcies al jurat, a la XAL, a totes les persones que ens han donat suport i el seu temps i evidentment a les nostres famílies. Gràcies als Premis per donar-nos llum: ara, som menys anònimes!
També volem felicitar la resta de guanyadors i de finalistes. Els premiats han estat: en la categoria de millor mitjà, Televisió Cardedeu (televisió), Ràdio Arenys (ràdio) i L'Oest (digital); en la categoria de millor contingut, 'Ones de ciència' de Ràdio Cambrils, 'Territori Contemporani' de VOTV;i com a millor contingut multimèdia, Igualada Guia d'Àudio de Ràdio Igualada.
El jurat ha atorgat als equips de totes les ràdios i televisions locals de La Xarxa el premi a la trajectòria professional per l’esforç i el treball realitzat en difícils circumstàncies durant els moments més crítics de la pandèmia.
Millor televisió local: Televisió de Cardedeu, per la seva resiliència, la capacitat de mantenir viu l’esperit pioner de la televisió de proximitat, la manera que ha tingut de sobreposar-se a escenaris adversos amb l’única força de la participació dels ciutadans. El jurat valora finalment el seu esperit innovador i la capacitat de promoure l’alfabetització mediàtica efectiva en el seu territori.
Millor ràdio local: Ràdio Arenys, per la consistent trajectòria sostinguda per l’emissora pionera de les ràdios municipals. També per la capacitat que ha tingut de mantenir viu el compromís amb la realitat local fomentant la participació i per la seva capacitat d’adaptació als canvis tot incorporant tota mena d’innovacions al servei de la qualitat dels continguts.
Millor contingut de televisió: 'Territori Contemporani' de Vallès Oriental Televisió, per l’esforç reeixit de projectar les accions i les activitats de l’art i el pensament contemporanis al territori, també per combinar la informació amb la reflexió dels protagonistes, utilitzant el llenguatge del vídeo amb intencionalitat creativa.
Millor contingut d'àudio: 'Ones de ciència' de Ràdio Cambrils, per la capacitat de posar en valor la ciència divulgant-la de manera entenedora per a la ciutadania, tot això fent-ho des de la proximitat amb investigadors lligats al territori, i per la seva tasca de projecció de les dones científiques.
Millor contingut multimèdia: IGDA Igualada Guia d'Àudio de Ràdio Igualada, per l’encert de donar valor afegit a l’esforç de producció de continguts originals de caràcter local, transformar-los en un nou producte que assoleix renovades funcions com ara l’educativa i especialment la de promoció del patrimoni tot afavorint el gaudi de veïns i de forasters.
La Xarxa Audiovisual Local ha recuperat enguany els Premis de Comunicació Local que no se celebraven des del 2013. Els guardons atorgats tenen com a objectiu posar en valor la feina que dia a dia fan els i les professionals dels mitjans locals. Al certamen s'han presentat un total de 93 projectes de 20 televisions i 35 ràdios de proximitat.
El jurat presidit per Emili Prado, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB i director de la revista del CAC, i amb Josep Maria Martí, director de l'Observatori de la Ràdio, com a secretari, està format per Mercè Oliva, professora del Departament de Comunicació de la UPF i directora del Grau en Comunicació Audiovisual; Marta Montagut, radiofonista, professora i investigadora del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV; Montse Abad, productora independent de televisió; Joan Maria Morros, degà del Col•legi de Periodistes de Catalunya i cap d'Informatius de RAC1; Francesc Llobet Dalmases, realitzador de televisió i degà del Col•legi Audiovisual de Catalunya, i Noemí Cuní, periodista i vicepresidenta del Clúster Audiovisual de Catalunya.