Raquel Lúa, la veu feta carícia suau de sentiment profund; dolçor punyent que remou l’ànima i ens bressola a la riba del Noguera Ribagorçana, en un entorn incomparable. Fusió d’espai, veu, música i sentiment que ens transporta a un altre univers. I és que nosaltres ens pensàvem que havíem anat a la Platgeta del riu de Corbins però, de sobte, érem en una altra dimensió, la dimensió Lúa-Miranda.
Tot això és el que vam viure aquest passat diumenge, dia 16 d’agost, en el concert que Raquel Lúa, acompanyada per la guitarra d’Amaia Miranda, ens va oferir dins el marc del I Festival Marges de Corbins, festival al qual augurem un llarg camí.
Aquest festival, amb seu al poble segrianenc de Corbins, va néixer a partir de la presa de consciència, per part dels organitzadors, de la situació que està patint el sector cultural (com tants d’altres) arran de la crisi generada per la Covid. És, a més, un festival gestat amb un potent rerefons conceptual perquè parteix dels marges (territorials, sectorials, paisatgístics), sí, però amb la clara intenció de situar-los al centre, al punt de mira, per tal de fer-los ben visibles.
Marges es va presentar oficialment el passat 29 de juny a l’IEI amb la intervenció de la vicepresidenta de l’IEI i de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach; del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; de Jordi Verdú, alcalde de Corbins; i de Pol Alonso, David Lesan i Aida Lesan, membres de la direcció artística de Marges; durant la presentació, a més, un parell de membres de Uënsdei (un dels grups participants al festival), Mònica Guiteras i Albert Gilabert, van tocar un parell de temes seus. Val a dir que tota l’elaboració del projecte ha estat molt acurada i que, fins i tot, compta amb un logo i un cartell dissenyats per l’estudi de disseny gràfic Latipo (recupereu aquí l’entrevista que vam fer temps enrere a Rut Alba de Latipo).
Malgrat el fet que, degut al confinament perimetral patit al Segrià unes setmanes enrere, alguns dels concerts es van haver d’ajornar, l’èxit que viu el festival és evident ja que fins ara, quan només falta un concert per a la seva fi, totes les sessions han exhaurit les entrades, que són gratuïtes però que, prèviament, s’han d’haver reservat.
Com ja hem dit, el passat dia 16 van ser Raquel Lúa i Amaia Miranda qui ens van delectar amb el seu so. Lúa (cantautora barcelonina sorgida del projecte d’innovació social Cabal Musical, impulsat pel Taller de Músics), a la Platgeta del riu va fer, principalment, un repàs del seu primer treball Ruegos y demás i va anunciar que és a punt de publicar el seu segon treball. L’artista va estar acompanyada gairebé en tot moment (excepte en un parell de peces) per la guitarrista i compositora bilbaïna, Amaia Miranda, encaix perfecte del qual vam poder gaudir, mentre assaboríem una de les cerveses de La Vella Caravana de Menàrguens, els productors cervesers de proximitat que han estat presents en tots els concerts del Marges.
Així doncs, no hi faltava cap ingredient per fer-nos gaudir d’una vetllada de plàcida serenor, intensitat interpretativa d’alta qualitat i ambient immillorable a la riba del Noguera Ribagorçana. Tant de bo més festivals com aquest, tan necessaris per al territori, vagin emergint per tot L’Oest. Llarga vida al Marges!