Si per definir-vos el producte sobre el qual us parlarem avui, us diem que es tracta d'un aliment de color verd fosc, dotat d'unes propietats nutricionals extraordinàries, entre les quals en destaca l'elevat valor proteic, la capacitat de millora del sistema immuntari o bé la gran aportació que ens fa de vitamines del grup B, als que ja teniu uns quants anys com ara nosaltes, la primera cosa que us vindrà al cap seran, possiblement, aquells espinacs que en Popeye feia sortir de la llauna a gran velocitat i que, tan bon punt s'acabava de cruspir, li donaven una força descomunal que el feien capaç de vèncer tot aquell i tot allò que li barrés el pas. Aquest, però, no és l'aliment protagonista del nostre reportatge perquè, ara i aquí, parlarem de l'espirulina, una microalga que està fent mèrits per esdevenir un dels superaliments del futur i que, tot i tenir més de 3.500 milions d'anys, és força desconeguda.
D'altra banda, encara que els espinacs no siguin l'aliment protagonista del reportatge d'avui i, si bé sembla que la seua principal propietat no és l'aportació de ferro que, per diversos equívocs, se'ls atribuïa arran dels dibuixos animats del Popeye, no volem pas desmerèixer aquest aliment ja que el seu consum aporta altres beneficis, com ara alts nivells de fibra o grans quantitat de vitamines.
Avui, doncs, no parlarem d'espinacs sinó que parlarem d'espirulina amb en Joan Solé, l'emprenedor que ha muntat la primera granja d'espirulina fresca a Europa. Aprofitem per dir-vos que amb aquesta entrevista, acomiadem l'aportació que L'Oest ha fet a la campanya Tinc sort de tenir-te a prop que la Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, ha estat duent a terme aquests darrers mesos per tal de promoure el comerç i la petita empresa de proximitat.
En aquest cas, també podem dir ben fort i ben clar que tenim sort de tenir a prop el Joan Solé i l'empresa Espirulina.Bio d'Almenar perquè és un luxe tenir la primera granja d'espirulina fresca que es va establir a Europa l'any 2019, al costat de casa.
El fet que l'espirulina sigui un aliment força desconegut fa, fins a cert punt, necessari que se n'expliqui la manera com es pot consumir. Com que a Espirulina.Bio en són del tot conscients, gran part de la seua tasca consisteix en fer pedagogia sobre aquest producte. És per això que, darrerament, han engegat diversos reptes d'una durada de pocs dies a través de grups de WhatsApp, en què la health coach Ariadna Serra proposa diversos menús amb l'espirulina com un dels ingredients indispensables per tal d'assolir diversos objectius com ara la millora del sistema immunitari, entre altres.
Precisament, arran de la gran acollida que ha tingut el darrer d'aquests reptes (n'hi ha un altre que és a punt de començar), Espirulina.Bio ha editat un llibre que recull totes les receptes i els consells que s'han emès al grup durant aquests dies i, també, informació i receptes extra. Si hi esteu interessats, ben aviat estarà a la venda en versió digital, a través de la seua pàgina.
L'IIMSAM (Intergovernmental Institution for the use of Micro-Algae Spirulina Against Malnutrition) és una institució creada per l'ONU i destinada, com bé explica el Joan, a vetllar per la producció i el consum de l'espirulina. Tal com es pot llegir al lloc web de la institució, la producció i el consum d'espirulina, en les quantitats adequades, podrien contribuir a l'assoliment d'alguns dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), objectius que les Nacions Unides van establir l'any 2015 amb el propòsit que l'any 2030 poguessin ser del tot assolits.
L'IIMSAM preveu que la producció i el consum de l'espirulina podrien contribuir a l'assoliment de, com a mínim, cinc d'aquests disset objectius: l'erradicació de la pobresa (ODS 1); la desaparició de la fam al món (ODS 2); la garantia de salut i de benestar per a les persones, en general, i per a la canalla, en particular (ODS 3); la consecució del dret dels infants a rebre educació i de qualitat (ODS 4); i la garantia que tots els habitans del planeta puguin disposar d'aigua neta (ODS 6).
Això no obstant, tenint en compte les característiques del cultiu d'aquest aliment (l'espirulina contribueix a la reducció de l'efecte hivernacle per la seva gran capacitat fotosintètica) i la manera com es produeix (ús de pocs recursos), val a dir que el fet de produir-la i consumir-la també incrementa la possibilitat d'assolir objectius com ara la producció i el consum responsables (ODS 12) i l'acció pel clima (ODS 13).
Sembla, doncs, que l'espirulina tindrà un paper important en l'alimentació d'un futur no gaire llunyà. De moment, nosaltres ja l'hem començat a introduir a la nostra dieta.
A més, a Espirulina.Bio no aturen els seu procés d'investigació i van cultivant sinergies que, fins ara, els han portat a establir col·laboracions amb diversos gastrònoms, com ara l'Ivan Pascual o la Teresa Carles, per exemple.
Frisem per veure el resultat de tot plegat ben aviat!