Un dels racons amb més encant de la Segarra és sens dubte Montfalcó Murallat, una vila closa medieval on es respira història per cada racó. Es tracta d'un petit poble del segle XI situat al capdamunt d'un turó. Segurament és un dels millors exemples de vila closa que hi ha a Catalunya.
Per arribar-hi, us haureu d'enfilar per la carretera que us hi conduirà des de les Oluges i deixar el cotxe al pàrquing habilitat que hi ha fora de la vila. Si hi aneu a finals d’hivern o a la primavera, des d'allí podreu veure un paisatge que us recordarà, inevitablement, la Toscana italiana. Per poder-ne gaudir en 360 graus us recomanem que, abans o després d'entrar a la vila, la rodegeu per fora en una passejada que us resultarà molt agradable.
L'entrada a la vila no té pèrdua ja que només n'hi ha una: una doble porta d'arcs de mig punt adovellats situada al peu d'una muralla de vuit metres d'alçada. Un cop dins, trobareu una plaça de la qual surten els dos carrers principals que té el poble: el de la dreta us durà a l'església i l'altre fa el tomb a la muralla, passant per trams totalment porxats. Fixeu-vos que a la façana de la quinzena de cases que té la vila, hi ha una placa amb el nom pel qual es coneixen. En aquesta plaça hi trobareu les restes de la cisterna comunitària que recollia les aigües de pluja de les teulades del poble i que, encara ara, serveix per abastir-lo. Feu tot el tomb i en un racó hi trobareu l'antic forn de pa comunitari, que reconeixereu fàcilment.
Exploreu fins a l'últim racó del poble; és un viatge en el temps!
No marxeu sense visitar l'església romànica de Sant Pere, a un extrem de la vila. A més, a l'interior es va instal·lar un retaule barroc del qual només queda una taula pintada. De l'església actual només l'absis i la porta d'entrada formaven part del primitiu temple romànic.
Si us hi fixeu, des de fora podeu veure el perímetre d'aquest edifici; la muralla en dibuixa l'absis.
Com totes les poblacions amb història, Montfalcó Murallat té la seva llegenda.
En aquest cas explica que durant l'Edat Mitjana, en alguna de les múltiples batalles que hi va haver a la zona, la població va quedar assetjada. Segons s’explica, els atacants no van poder posar mai un peu dins la vila closa. Després de dies i dies de setge amb l'objectiu de fer-los morir de fam, Montfalcó continuava inexpugnable i no hi havia manera que els habitants es rendissin. Arribats a aquest punt, el cap dels atacants va decidir llençar a l'interior de la vila closa pans amb missatges lligats, incitant la població a rendir-se, pensant que estaven famolencs. La resposta dels defensors de Montfalcó, però, va sorprendre tothom. Ells també van enviar missatges als atacants, però en aquest cas estaven lligats a peixos frescos. Així doncs, van ser els assetjadors els que van perdre la moral i van acabar aixecant el setge.
Continua explicant la llegenda que entre Montfalcó i les Oluges hi havia un túnel, una mina secreta, per la qual la població introduïa aliments a la vila closa mentre va durar el setge.
Situació
Montfalcó Murallat és una població pertanyent al municipi de les Oluges, a la comarca de la Segarra. El seu conjunt arquitectònic està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
Més informació
Consell Comarcal de la Segarra
Pg. Jaume Balmes, 3
25200 Cervera
Horari: de dilluns a dijous de 8 a 19 h i divendres de 8 a 14 h
Tel. 973 531 300 / 973 531 303
turisme@ccsegarra.cat
Restaurant Montfalcó
C. Rodó, 6
Montfalcó Murallat
Tel. 973 531 755
Turisme rural Cal Gomà
C. Rodó, 7
Montfalcó Murallat
T. 616 148 004 / 609 602 491
www.calgoma.com
L'Era de Cal Gomà
Partida de les Eres, s/n
Montfalcó Murallat
T. 616 148 004 / 609 602 491
www.leradecalgoma.com
Cal Calderó
C. Rodó, 5
Montfalcó Murallat
T. 615 348 786
www.calestasia.com