03.12.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
UN OASI ENMIG DE LA PLANA D'URGELL
Estany d'Ivars i Vila-sana
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

ESTANY D'IVARS I VILA-SANA

Un oasi enmig de la plana d'Urgell

Un oasi enmig de la plana d'Urgell

Gemma Peris -
14.01.20 -
S'hi pot veure més de 250 espècies d'ocells diferents

Quantes vegades heu mirat el cel, heu vist un avió i us heu preguntat d'on ve i cap on va? Doncs a l'estany d'Ivars i Vila-sana no donareu l'abast d'imaginar d'on deuen provenir o quin serà el pròxim destí de molts dels ocells que hi podeu veure. De les més de 250 espècies d'aus que hi ha catalogades, una bona part són migratòries. Un bon exemple són els teixidors, que després d'haver estat anellats aquí el 2017, altres anelladors els han detectat a Polònia i a Alemanya.

Tot i que... sabeu què? Hi ha algunes espècies que han decidit quedar-se permanentment a terres lleidatanes com ara les cigonyes, que ja s'han convertit en patrimoni de l'Oest.

Moltes parelles de cigonyes es queden tot l'any a la plana de Lleida

L'estany d'Ivars i Vila-sana és una de les zones humides d'aigua dolça més importants de Catalunya gràcies a la diversitat biològica

En tot cas l'estany d'Ivars i Vila-sana és una de les zones humides d'aigua dolça més importants de Catalunya gràcies a la diversitat biològica i a la seva contribució a la conservació de moltes espècies. L'estany s'ha convertit en un petit oasi enmig dels camps de secà i regadiu de la plana d'Urgell des que l'any 2005 es va recuperar altre cop.

Les seves dimensions són prou importants. Té 126 hectàrees de superfície, el que suposa un perímetre de gairebé 6 quilòmetres. I us preguntareu, d'on surt l'aigua? Actualment es nodreix del canal d'Urgell. S'hi destina la mateixa dotació que s'utilitzava quan l'estany estava sec i la seva superfície era destinada a camps de conreu.

L'estany té una superfície de 126 hectàrees. Foto de Víctor Merencio

BIODIVERSITAT

No us deixeu els prismàtics

A l'estany s'hi pot veure més de 250 espècies d'ocells. O sigui que no us deixeu els prismàtics i una bona guia per a poder-los reconèixer. Aquest és un dels principals atractius de l'estany d'Ivars i Vila-sana. Hi podreu veure, per exemple, molts ocells aquàtics, això sí, en trobareu uns o altres en funció de l'època de l'any en què hi feu la visita. No us farem una llista de tots els ocells catalogats però sí que us destaquem els que són més fàcils d'identificar, com ara les cigonyes, els bernats pescaires, els ànecs, les fotges, els corbs marins, els gavians i gavines; però també hi podeu veure rapinyaires com els milans, falcons, aligots o esparvers.

També hi podreu trobar altres ocells, en funció de l'època de l'any, com les orenetes, els puputs, cucuts, blauets o mussols.

Per tot plegat, la plana de Lleida s'ha convertit en un dels indrets més cobejats pels ornitòlegs, per la qual cosa hi ha augmentat aquest tipus de turisme de manera molt important en els últims anys.

El turisme ornitològic ha augmentat molt els últims anys

A la zona protegida de l'estany d'Ivars i Vila-sana hi ha més de 400 tipus de plantes identificades

Però els ocells no són els únics animals que podeu veure si aneu a l'estany.

També hi ha una trentena d'espècies de mamífers, com la llúdriga o els ratpenats (amb 10 espècies diferents detectades). I també hi podem trobar guineus, conills o senglars.

Pel que fa als rèptils, hi destaquen dos tipus de tortugues autòctones que acompanyen 5 tipus d'amfibis, com ara les granotes verdes o els gripaus. Ah! I amb tanta aigua no hi poden faltar els peixos.

No ens podem oblidar de la flora i vegetació. A la zona protegida de l'estany d'Ivars i Vila-sana hi ha més de 400 tipus de plantes identificades, des de plantes surants que veurem damunt l'aigua, fins a arbres de bosc de ribera, passant pel canyís o les ruelles que creixen als marges dels camps de conreu.

Al llarg del recorregut hi trobareu miradors, guaites i passarel·les de fusta

la ruta

Al fons s'hi pot veure Cal Sinén

Per descobrir tota aquesta riquesa de biodiversitat i paisatge el millor és donar el tomb a tot l'estany. El podeu fer tant a peu com en bicicleta. Per això hi ha una ruta perfectament senyalitzada de més de 5 quilòmetres, on trobareu miradors, punts d'observació d'ocells i aguaits.

També podeu fer una parada a Cal Sinén, una antiga masia situada en un lloc privilegiat des d'on podreu observar una fantàstica vista de tot l'estany. Aquest edifici ha estat restaurat i ofereix alguns serveis com ara visites guiades, venda de productes de proximitat i també serveix de centre d'interpretació de l'estany.

En definitiva, es tracta d'un espai natural de gran interès ecològic.

els orÍgens

Foto de Víctor Merencio

Als anys cinquanta però, en contra de la voluntat dels veïns i per decret del règim franquista, l'estany va ser dessecat completament

L'estany d'Ivars i Vila-sana tal com el coneixem ara es va recuperar l'any 2005. La seva història però, es remunta al 1861, amb la construcció del canal d'Urgell. Amb l'arribada de l'aigua a aquestes terres, anomenades el "desert de l'Urgell", va aparèixer aquesta llacuna d'aigua dolça. Aquest indret es va convertir en una zona d'esbarjo i oci, però també de caça i pesca.

Fins i tot els noucasats hi feien passejades en barca i s'hi havia organitzat curses de natació.

Als anys cinquanta però, en contra de la voluntat dels veïns i per decret del règim franquista, l'estany va ser dessecat completament i la superfície es va convertir en terres de conreu.

No va ser fins al 2001 que es va acordar tornar a inundar d'aigua aquests terrenys i quatre anys més tard hi va començar a entrar l'aigua amb l'objectiu de recuperar l'estany.

SITUACIÓ I MÉS INFORMACIÓ

Situació
L'estany d'Ivars i Vila-sana està situat al cor de la comarca del Pla d'Urgell, enmig de les poblacions d'Ivars d'Urgell, Vila-sana i Vallverd.

Més informació

Els dissabtes i diumenges de 8:00 a 14:00 al centre d'interpretació de Cal Sinén o bé al 973 71 13 13 o estany@plaurgell.cat

www.estanyivarsvilasana.cat

 

 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

EL PILAR D'ALMENARA
El Far de la plana de l'Urgell
LA PEDRA SECA
Patrimoni de la pagesia. Patrimoni del món.
SANT LLORENÇ DE MONTGAI
Aigua, pedra, vida... i prehistòria
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu